RKP välikysymyksestä: Me jaamme huolen – mutta meillä on erilaiset työkalut ongelmien ratkaisemiseksi

24.11.2017 klo 09:56
RKP ei ole mukana SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton perjantaina jätettävässä välikysymyksessä. RKP tulee sen sijaan jättämään oman epäluottamuslausekkeensa välikysymyskeskustelun aikana ja äänestämään epäluottamuksen puolesta. 

RKP jakaa huolen kasvavasta eriarvoistumisesta yhteiskunnassa. Me emme kannata hallituksen linjaa. Meidän tulee vahvistaa sosiaaliturvaa. Mutta se mikä erottaa meidät muista oppositiopuolueista on näkemys siitä, mitkä ovat oikeat työkalut ongelmien ratkaisemiseksi. Olemme hiljattain julkaisseet oman varjobudjettimme ja se on luonnollinen pohja sille kritiikille, jota osoitamme hallitusta kohtaan, sanoo puoluejohtaja Anna-Maja Henriksson.

RKPn vaihtoehtobudjetti sisältää kattavan toimenpideohjelman, jotta heikoimmassa asemassa olevien tilannetta voidaan parantaa. 

Me muun muassa korotamme takuueläkettä ja lapsilisän yksinhuoltajakorotusta enemmän kuin hallitus, me poistamme kansaneläkkeen indeksijäädytyksen ja nostamme opintotuen sille tasolle, jolla se oli ennen hallituksen leikkauksia. Lisäksi osoitamme varoja yhdenvertaisuuden lisäämiseen peruskoulutuksessa. Pohja lasten yhdenvertaisille mahdollisuuksille luodaan jo varhaiskasvatuksessa. Siksi ehdotamme, että jokaisella lapsella olisi oikeus neljään tuntiin maksutonta varhaiskasvatusta päivittäin, sanoo Henriksson 

Mielenterveysongelmat ovat kasvava haaste tässä yhteiskunnassa, mutta ne ovat valitettavasti jääneet sote-uudistuksen varjoon. Siksi RKP ehdottaa pitkän aikavälin kansallista mielenterveysohjelmaa. Myös välittömiä toimenpiteitä tulee tukea mielenterveyskoulutusta saaneiden terveydenhoitajien ja varhaisen puuttumisen muodossa.

  

RKPn vaihtoehtobudjetti eroaa muista oppositiopuolueista erityisesti verotuskysymyksissä. Akavan selvityksen mukaan RKPn vaihtoehtobudjetti on ainut, joka madaltaa verotusta kaikissa tuloluokissa, myös verrattaessa hallituksen ehdotuksiin. 

Muista oppositiopuolueista poiketen emme usko, että tiukempi progressio ja veronkorotukset ovat oikea ratkaisu yhteiskunnallisiin ongelmiin. Päinvastoin, meidän mielestämme kokonaisveroaste on edelleen liian korkea. Meistä on oikein alentaa työn verotusta, kunhan se tapahtuu sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Siksi esitämme suurempia kevennyksiä tuloverotukseen kuin mitä hallitus tekee. Samalla ehdotuksemme pienentää tuloeroja enemmän kuin hallituksen ehdotus, sanoo ryhmäjohtaja Stefan Wallin. 

 

RKPn vaihtoehtobudjetti julkaistiin lokakuussa. Eduskunnan tietopalvelu on selvittänyt millainen yhteisvaikutus RKPn vaihtoehtobudjetissa olevalla tuloveron alentamisella, arvonlisäveron korotuksella ja tulonsiirroilla on. Selvityksessä ilmeni, että RKPn malli lisää käytettävissä olevia tuloja enemmän kuin hallituksen ehdotus kaikissa tuloryhmissä ja erityisesti kahdessa alimmassa kymmenyksessä.

 

RKPn vaihtoehtobudjetti vuodelle 2018 löytyy täältä:

http://riksdagsgruppen.fi/fi/politiikkaa/vaihtoehtobudjetti/article-85451-60832-vaihtoehtobudjetti-2018

Ruotsalainen eduskuntaryhmä