Nyt voimme hävittää papilloomaviruksen aiheuttamat syövät kokonaan!

03.03.2023 klo 12:06
Lauantaina 4. maaliskuuta vietetään kansainvälistä HPV eli papilloomavirus -tietoisuuspäivää.

Papilloomavirus aiheuttaa sekä kohdunkaulan että kaulan alueen syöpiä ja hankalia kondyloomia. Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) vaatii kirjallisessa kysymyksessä tehokkaampia toimia papilloomaviruksen hävittämiseksi kokonaan Suomesta.


– Suomessa on vuodesta 2020 lähtien tarjottu HPV-rokote tasavertaisesti sekä tytöille että pojille. Olen hyvin iloinen siitä, että saimme neljä vuotta sitten käydyissä hallitusneuvotteluissa minun ja RKP:n aloitteesta poikien HPV-rokotteen sisällytettyä kansalliseen rokotusohjelmaan. Näin olemme pystyneet ehkäisemään ja hävittämään vaikeita terveyttä ja elämää uhkaavia sairauksia vaikuttavasti, oikeudenmukaisesti, tasa-arvoisesti ja kustannustehokkaasti. Suomessa on kuitenkin huomattavia alueellisia eroja HPV-rokotuskattavuudessa, ja meillä HPV-rokotuskattavuus on myös muita Pohjoismaita selvästi matalampi, Rehn-Kivi sanoo. 

Euroopan komissio julkaisi helmikuussa 2021 kattavan Europe's Beating Cancer Plan -syöväntorjuntasuunnitelman. HPV:n aiheuttaminen syöpien hävittäminen rokottamalla on yksi EU:n syöväntorjuntasuunnitelman lippulaivahankkeista. EU:n tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä nostaa tyttöjen rokotuskattavuus yli 90 %:iin ja lisätä merkittävästi poikien rokotuskattavuutta.  

– Vaikka HPV-rokotukset ovat Suomessa saatu hyvin vauhtiin, tarvitaan toimenpiteitä, joilla edistetään tietoisuutta ja ymmärrystä HPV-rokotteen merkityksestä. Rokottaminen on yksi parhaista ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä vaarallisten syöpien tarpeetonta sairastumista vastaan, Rehn-Kivi sanoo. 

Sosiaali- ja terveysministeriölle osoitetussa kirjallisessa kysymyksessä Rehn-Kivi peräänkuuluttaa toimenpiteitä, joilla edistetään Suomen nopeaa sitoutumista EU:n syöväntorjuntasuunnitelman tavoitteeseen hävittää HPV:n aiheuttamat syövät rokottamalla vuoteen 2030 mennessä.

– Toivon, että seuraava hallitus ottaa tämän asian vakavasti. Nyt Suomessa on kansallisen rokotusohjelman tehokkaan täytäntöönpanon kautta aika ja mahdollisuus tehdä historiaa hävittämällä HPV:n aiheuttamat syövät ensimmäisten maiden joukossa maailmassa, Rehn-Kivi sanoo.
Veronica Rehn-Kivi