Välikysymyskeskustelu 30.9.2020

30.09.2020 klo 15:00
Ryhmäpuheenvuoro pitäjä edustaja Anders Norrback

Arvoisa puhemies,

 

Elämme haastavia aikoja. Elämme edelleen keskellä terveyskriisiä, joka on aiheuttanut myös talouskriisin. Tämän me tiedämme. Senkin tiedämme, että näiden kriisien hoitaminen mahdollisimman hyvin on meidän vastuullamme. Ja uskon, että kaikki täällä salissa olijat – niin hallituksessa kuin oppositiossakin – voivat olla yhtä mieltä siitä, että niin olemme tehneetkin. Parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Tiedämme, mitä vaaditaan. 

Olemme esittäneet ratkaisuja. 

Voimme nostaa työllisyysastetta ja tasapainottaa taloutta.

Tämän hallitus on budjettipäätöksillään osoittanut. Sovimme merkittävästä energiapaketista, jolla laskemme yritysten sähköveron EU:n minimitasolle. Hallitus etenee päättäväisesti myös vihreään talouteen siirtymisessä. Tältä osin panostukset koulutukseen ja tutkimukseen tuottavat tulosta sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

 

Toisin kuin oppositio väittää, syksyn budjettiratkaisussa on konkreettisia edistysaskeleita työllisyyden parantamiseksi. Sekä niin sanotun pohjoismaisen mallin että vanhempien työntekijöiden työmarkkina-asemaa parantavan paketin arvioidaan kummankin luovan reilut 10 000 uutta työpaikkaa. Nyt päätetyn toimenpidekokonaisuuden työllisyysvaikutus on yhteensä reilut 30 000 uutta työpaikkaa. Tätä oppositio ei voi kiistää, koska laskelmat perustuvat valtiovarainministeriön tiukkoihin lukemiin.

 

Ruotsalaisella eduskuntaryhmällä ja RKP:llä on oma 15 kohdan ohjelmansa työllisyyden parantamiseksi koronaepidemian jälkeen. Sen lisäksi, mitä hallituksen keinovalikoimassa jo on, haluamme päästä vielä pidemmälle. Haluamme, että hallitus pitää kiinni tavoitteestaan paikallisen sopimisen soveltamisen laajentamisesta. Myös kotitalousvähennyksen työllisyysvaikutuksia tarkastellaan vakavasti – kuten RKP on peräänkuuluttanut – mikä on hyvä.

 

Arvoisa puhemies,

 

Opposition Kokoomuksen johdolla jättämä välikysymys hallituksen talouspolitiikasta näyttää nykyään olevan varma syksyn merkki. Näin tapahtui syyskuussa 2019 ja sama toistui tämän vuoden syyskuussa.

 

Oppositio valittaa siitä, että nykyinen hallitus ei ole ratkaissut kaikkia taloutemme rakenteellisia ongelmia reilussa vuodessa. Kokoomus ei siihen pystynyt, vaikka puolueella oli ensin pääministerin ja sitten valtiovarainministerin salkku kahdeksan vuoden ajan ennen nykyistä hallitusta.

Tässä voi olla peiliin katsomisen paikka. 

Nyt käytävässä keskustelussa on tarpeen rehellisesti ja selvästi myöntää, että koronakriisi on valtavan mittaluokan globaali kriisi, jonka kanssa Suomen kaltaisen pienen maan on opittava elämään.

 

Kriisiaikoina tarvitaan realismia, ei populismia. Sen olemme velkaa Suomen kansalle.

 

Se, että myös perheuudistusta kritisoidaan työllisyysnäkökulmasta, viittaa siihen, että oppositio haluaa naisten jäävän kotiin miesten mennessä töihin.

No, tervetuloa 2020-luvulle! Nykyään isät haluavat olla kotona lastensa kanssa. Tämä on tasa-arvokysymys, joka kyllä lyhyellä aikavälillä voi hieman heikentää työllisyyttä, mutta joka pitkällä aikavälillä lisää naisten määrää työmarkkinoilla ja tekee suomalaisesta yhteiskunnasta entistä paremman ja tasa-arvoisemman.

 

Tämän kriisin keskellä kannattaa harjoittaa avokätistä lapsipolitiikkaa – tätä korostavat useimmat tutkijat, myös johtavat ekonomistit.

 

Arvoisa puhemies,

RKP:n mielestä tässä hyvin hankalassa ja epävarmassa koronatilanteessa on tärkeää kääntää kaikki kivet työllisyysasteen nostamiseksi, työpaikkojen lisäämiseksi ja talouden vahvistamiseksi.

Tarvitsemme realistisia ja toteuttamiskelpoisia ratkaisuja. Nyt on tärkeää elvyttää ja panostaa tietoisesti lapsiin ja nuoriin. Samalla meillä on vaativa tehtävä, jonka valtiovarainministeri Vanhanen toi esiin realistisessa puheenvuorossaan, eli meidän on kyettävä laatimaan tiekartta talouden tasapainottamiseksi pitkällä aikavälillä. 

 

Luottamus on tarpeen, jotta Suomeen investoiminen olisi houkuttelevaa. Luottamus maamme julkiseen talouteen. Mutta tarvitsemme myös sopivasti tervettä optimismia. Ja siinä meillä kaikilla on annettavaa.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä