Mistä on kyse?

20.01.2022 klo 09:47
Tulevana viikonloppuna pidetään Suomen ensimmäiset aluevaalit.

Ennakkoäänestys on jo loppunut ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta. Illan aikana selviää, ketkä valitaan ensimmäisiksi valtuutetuiksi 21. hyvinvointialueille ja päättävät sosiaali- ja terveyden sekä pelastustehtävien hoidosta.

Koska itse, hyvin pitkään aikaan, seuraan vaaleja sivusta, sallittaneen pari kommenttia.

Ensinnäkin suuri kiitos ja kunnioitus kaikille ehdokkaille, kaikista puolueista ja kaikilla hyvinvointialueilla. Kampanjointi on kovaa työtä, joka vaatii aikaa, suunnittelua ja itsensä likoon laittamista. Tällä kertaa vaalien aloitus osui joulupyhiin ja uudenvuodenviettoon ja itse kampanja vuoden pimeimpään ja kylmimpään ajanjaksoon. Monen ehdokkaan sormet ja varpaat ovat olleet koetuksella, seistessä toreilla ja tapahtumissa tai jaettaessa oman tai puolueen vaalimainoksia postilaatikkoihin.

Toinen huomioni on, että vaaleihin liittyy kovin paljon kysymyksiä ja epätietoisuutta. Ketä voi äänestetää ja mitkä ovat uusien valittujen valtuutettujen rooli. Noin puoli vuotta sitten oli kunnallisvaalit ja ensi vuonna eduskuntavaalit. Mistä on siis oikein kyse ja onko tärkeätä äänestää?

Sosiaali- ja terveydenhoito sekä pelastustoimi siirtyvät kokonaan pois kuntien vastuulta uusien alueiden vastuulle. Länsi-Uudenmaan uuden hyvinvointialueen alue kattaa kymmenen kunnan alueen. Täällä valtuustoon valitaan 79 valtuutettua joiden pitää ajaa koko alueen etua tasapainoisesti. Äänensä saa antaa kenelle tahansa alueen ehdokkaista, kotikunnasta riippumatta. Kunnilla ei siis myöskään ole mitään kiintiöitä uudessa valtuustossa. Minusta olisi kuitenkin tärkeätä, että valtuutettujen alueellinen kattavuus olisi mahdollisimman hyvä.

Etenkin nyt, kun luodaan uutta, rakennetaan organisaatiota ja luodaan käytänteitä, valtuustojen rooli on erityisen suuri. Ensimmäisiä päätöksiä ovat hyvinvointialueen hallituksen sekä eri lautakuntien jäsenten ja puheenjohtajien valinta. Paikkoja jaettaessa puolueiden ja ehdokkaiden äänimäärillä on vaikutuksensa. Vaikka oma ehdokkaasi ei pääsisikään valtuustoon, hänen äänimäärällään saattaa siis kuitenkin olla suuri merkitys.

Aluevaaleissa on kyse tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista. Aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen. Kyse on siitä, että nopeasti saa lääkäriajan silloin kun on sairas, että ambulanssi ja paloautot tulevat kun soittaa 112, että ikäihmiset saavat sen hoivan minkä tarvitsevat, että palvelu toimii molemmilla kotimaisilla ja että on riittävästi kuraattoreita ja psykologeja jotka voivat auttaa niitä jotka voivat henkisesti huonosti. Ja tämän kaiken pitää tapahtua sujuvasti – ilman, että ihmisiä pallotellaan luukusta toiseen.

Vaaleissa vaikutetaan siihen, miten yhteiskunta huolehtii meistä, silloin kun olemme heikkoja, sairaita ja avun tarpeessa. Eli hyvinvointivaltion ihan keskeisestä tehtävästä ja toiminnoista. Siitä on kyse – ja siksi on tärkeätä äänestää.

 
Thomas Blomqvist