Lennä Juri Gagarin, lennä

16.04.2020 klo 07:54
Viime sunnuntaina, 12. huhtikuuta, tuli kuluneeksi viisikymmentäyhdeksän vuotta siitä, kun Juri Gagarin, ensimmäisenä ihmisenä maailmassa, teki legendaarisen avaruusmatkansa.

Itse en ollut silloin vielä syntynyt, mutta koulupoikana avaruuden äärettömyys ja avaruusmatkat kiehtoivat minua ja mielikuvaustani. Jo kauan ennen kuin Miljoonasateen Gagarinista kertova kappale oli iskostunut kaikkien suomalaisten päähän.

Vain vajaa kuukausi Gagarinin jälkeen oli ensimmäisen amerikkalaisen vuoro kiertää maapallon ympäri. Kilpajuoksu Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välillä oli täydessä vauhdissa. Suurvallat tekivät suuria rahallisia panostuksia sekä kokosivat valtavia poikkitieteellisiä tutkimus- ja kehittämisryhmiä. Kummassakin maassa tehtiin määrätietoisesti työtä sellaisen tavoitteen eteen, joka vain muutama vuosikymmen aikaisemmin oli ollut täysin utooppinen ja vain Jules Verne-tapaisten kirjailijoiden fantasioita.

Suurvaltojen johtajien perimmäinen tavoite oli osoittaa oman kansakunnan sekä yhteiskuntajärjestelmän ylivertaisuuden. Ulos lausuttuna tavoitteena oli rikkoa rajoja ja viedä ensimmäinen ihminen kuuhun. Sekä Miljoonasateen sanoin, myös tuoda elävänä takaisin. Tämän päätavoitteen rinnalla syntyi kuitenkin sivutuotteina monta oivallusta ja keksintöä, joista on ollut ihmiskunnalle merkittävää hyötyä arkipäiväisessä, maanpäällisessä elämässä.

Sekä Cape Canaveralin että Bajkonurin avaruustukikohdissa maiden kirkkaimmat aivot työskentelivät kuumeisesti. Tehtävänä oli kehittää uusia laitteita, avaruuspukuihin sekä tiivisteisiin tarvittavia muoveja tai uusia kevyitä ja kovia metalleja. Tehtävässä onnistuttiin lyhyessä ajassa. Nykyään nämä keksinnöt ovat osa meidän jokapäiväistä elämää. Harva meistä tänä päivänä ajattelee, ettei nykyajan lenkkitossuja, palohälyttimiä tai oikomiseen käytettyjä hammasrautoja olisi olemassa ilman avaruusmatkoja. Tietokoneen hiirestä, pakastekuivatusta ruoasta, GPS-tekniikasta tai sairaaloiden viipalekuvauksesta puhumattakaan.

Miksi pohdin Juri Gagarinia ja avaruuslentoja juuri nyt kun kaikki huomio muuten keskittyy koronaviruksen ympärille? Siksi, että minusta avaruuslentojen historia antaa osviittaa meille siitä mihin ihminen pystyy. Selkeä tavoite, terve kilpailu tahojen kesken sekä tieteen valjastaminen kehitykseen ja uusiin innovaatioihin johti haluttuun lopputulokseen ja monien innovaatioiden ja keksintöjen syntyyn. Olen vakuuttunut siitä, että ihmiskunta tulee selättämään koronaviruksen samalla päättäväisyydellä ja melko nopeasti. Uskon myös vahvasti, että suomalaisella osaamisella ja tieteen tasolla tulee olemaan merkittävä rooli tässä.

Thomas Blomqvist