Historiallisen myllerryksen politiikkavuosi

27.12.2019 klo 10:18
Vuosi 2019 tulee jäämään Suomen poliittiseen historiaan. Se, jos jokin, on selvää. Oman poliittisen urani aikana en muista tällaista syksyä, vaikka vuodenvaihteen lähestyessä toki politiikassa aina tapahtuu paljon.

Monet lait ja asetukset astuvat voimaan tammikuun ensimmäisenä päivänä. Ja täällä Pohjanmaalla saamme iloita siitä, että Vaasan keskussairaala nyt saa laajan päivystyksen. Vuosien kamppailu tuotti tuloksen, kun hallitus vaihtui.

 

Tänä vuonna perinteiset joulukiireet saivat kuitenkin rinnalleen ennennäkemättömän poliittisen myllerryksen. Antti Rinne erosi pääministerin paikalta 181 päivän jälkeen. Itseasiassa tieto hallituksen kaatumisesta saavutti minut kesken puheenjohtamaani EU:n oikeusministerien neuvostokokousta Brysselissä.

 

Olen todella iloinen, että luottamus yhdessä rakennettuun hallitusohjelmaan säilyi, ja viiden puolueen (sdp, kesk, vihr, vas ja rkp) hallituspohja jatkaa työtään pääministeri Sanna Marinin johdolla. Hallitusohjelman kunnianhimoiset ja tärkeät tavoitteet eivät ole vanhentuneet, ja kaikki hallituspuolueet ovat sitoutuneet hallitusohjelmaan. Lisämaustetta uusvanhan hallituksen loppusyksyyn tuovat maailman nuorin istuva pääministeri ja viiden naisen johtama hallitus. Tämä asia puhututti myös viimeisellä EU-puheenjohtajuusmatkallani edustaessani Euroopan Unionin 28 jäsenmaata oikeusministerikokouksessa Yhdysvalloissa, jossa agendalla olivat mm. kyberturvallisuus ja vaaleihin vaikuttaminen sekä sähköinen todistelu.

 

Kaikki tapaamani ihmiset aina USA:n oikeusministeri William Barrista ja  korkeimman oikeuden tuomarista paikallisen vankilan henkilökuntaan halusivat kuulla lisää Pohjoismaasta, jota johtavat naiset. Suomi oli yhtäkkiä ylittänyt uutiskynnyksen maailmalla ennennäkemättömästä syystä. Maailma muuttuu koko ajan ja Suomelle on tärkeää, että pienenä maana olemme aktiivisia kansainvälisellä areenalla. Hyvät transatlanttiset suhteet ovat meille myös arvokkaita.

 

Täällä kotimaassa edistämme ensi vuonna rikosten ennaltaehkäisyä varsinkin tukemalla nuoria ja kuntouttamalla väkivaltarikollisia ja seksuaalirikollisia. Valmistelemme myös seksuaalirikoslainsäädännön uudistamista ennen kaikkea lasten suojelemiseksi ja raiskauspykälän muuttamiseksi niin, että suostumuksen puute tulee tunnusmerkistöön. Lisäksi puutumme ylivelkaantumiseen monella eri toimenpiteellä, muun muassa parantamalla kansalaisten talousosaamista ja taloudenhallintaa sekä ylivelkaantuneiden avunsaantia.

 

Käynnistämme myös kansallisen demokratiaohjelman, jonka tarkoituksena on edistää jokaisen kansalaisen yhdenvertaisia mahdollisuuksia yhteiskunnalliseen osallistumiseen, kehittää uusia osallistumistapoja, edistää valmistelun avoimuutta ja kuulemista sekä edistää demokratiakasvatusta.

 

Loppuvuosi on ollut hurjaakin hurjempi. Vuodenvaihteen jälkeen laitamme uuden vaihteen silmään ja keskitymme taas rakentamaan ja vahvistamaan hyvinvointivaltiota palvelemaan jokaista suomalaista entistä paremmin. Työllisyysaste on saatava nousemaan koko maassa Pohjanmaan lukuihin, eli vähintään 75 prosenttiin.

 

Toivotan teille kaikille hyvää uutta vuotta. Sitä sopii odottaa!

Anna-Maja Henriksson