Enemmän ihmisiä työelämään

25.01.2020 klo 10:10
Ihminen voi hyvin, kun hän saa tehdä työtä ja osallistua yhteiskuntaan. Siksi hallituksen tavoitteena onkin, että kolme neljästä suomalaisesta olisi hallituskauden loppuun mennessä työelämässä.

Me haluamme, että 60 000 ihmistä enemmän kuin nyt olisi työelämässä vuoden 2023 loppuun mennessä. Siksi nyt syksyyn mennessä on oltava olemassa päätöksiä, joilla todennettavasti saavutetaan 30 000 uutta työllistä.

 

Yksi työllistymisen perusedellytyksiä on, että työ ja tekijä kohtaavat. Tiedämme, että Pohjanmaalla on paljon yrityksiä, joiden on vaikea löytää työntekijöitä. Avoimia työpaikkoja on kaikkiaan 3,3 % enemmän kuin vuosi sitten. Silti työttömyys ei ole vähentynyt merkittävästi. Tälle on tehtävä jotakin.

 

Ei voi olla niin, että Suomen sisällä ihmiset eivät halua muuttaa esimerkiksi kaksisataa kilometriä työn perässä, mutta samalla kiellämme ihmisiä muuttamasta kaksituhatta kilometriä työn perässä. RKP:n tavoite on poistaa ulkomaisen työvoiman tarveharkintaisuus tulevaisuudessa. Jos tänne joku haluaa tulla tekemään työtä ja maksamaan veroja, se hänelle sallittakoon. Hallitus on luvannut nopeuttaa lupaprosesseja ja se on hyvä alku. Yritykset ja yrittäjät tietävät itse parhaiten millaista työntekijöitä ne tarvitsevat ja lupia olisi voitava saada nopeammin kuin tänään.

 

 

Toinen asia on sitten koulutus. Suomessa olemme aina voineet ylpeillä korkealla koulutustasolla ja laadukkaalla koulutuksella. Koulumme kuuluvat maailman parhaimmistoon. Koulutus myös luo uusia työpaikkoja. Niin tutkimus ja innovaatiot kuin työelämä yleensä hyötyvät koulutetusta kansasta. Samalla tasa-arvoinen päivähoito, koulu ja koulutus yleensä antavat kaikille suomalaisille paremmat edellytykset löytää paikkansa yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla.

 

Pohjanmaa on juuri nyt työllisyyden osalta Suomen parhaimmistoa. Meillä on täällä Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomen alhaisin työttömyys. Jos me täällä pystymme saavuttamaan korkean työllisyysasteen, pitäisi sen onnistua muuallakin. Moni poliitikko puhuu mielellään työllisyydestä lukujen ja prosenttien valossa. Jos niin haluaa tehdä, niin meillä Pohjanmaalla on lähes kaikissa kunnissa työttömyys alle Suomen keskiarvon 8,7 %. Tärkeämpää olisi kuitenkin muistaa, että jokaisen luvun ja prosenttiyksikön takana on aina ihminen, jolla on oma tarinansa, omat unelmansa ja omat lähtökohdat. Siksi me Rkp:ssä haluamme tehdä politiikkaa, jossa ihminen on keskiössä.

 

Alkuviikosta vierailimme Rkp:n ministeriryhmän kanssa Porvoossa. Eräs keskeinen työllisyyteenkin olennaisesti liittyvä asia keskusteluttaa niin Uudellamaalla kuin Pohjanmaallakin, nimittäin liikkuminen. Junayhteydet ja infrastruktuuri ovat yrityksille elintärkeitä, mutta toimivat yhteydet ovat avainasemassa myös jokaiselle meistä. Toimivat yhteydet turvaavat alueiden elinvoiman myös tulevaisuudessa. Pohjanmaalla, niin kuin muuallakin, on voitava asua, elää, työskennellä ja olla yrittäjä.

 

Yhtenä viidestä hallituspuolueesta Rkp kantaa vastuuta Suomen tulevaisuudesta. Sen teemme vastuullisen politiikan kautta.

Anna-Maja Henriksson