Nato-jäsenyyden aika on nyt

15.05.2022 klo 06:16
”Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi.” Näin totesivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin yhteislausunnossaan Suomen Nato-jäsenyydestä torstaina 12.5.2022.

Tämä päivä tulee jäämään maamme historiaan. Kyseessä on historiallinen ilmoitus sekä tasavallan presidentiltä että pääministeriltä. Olen erittäin tyytyväinen heidän selkeään viestiinsä. Ulkopoliittisen valtiojohdon ilmoitus tasoittaa tietä maamme turvallisuuden vahvistamiselle ja päätökselle Nato-jäsenyydestä lähitulevaisuudessa.

 

Haluan tässä yhteydessä kiittää sekä presidentti Niinistöä että pääministeri Marinia heidän vahvasta johtajuudestaan tässä prosessissa. On erittäin tärkeää, että hallituksella on nyt yhteinen ja selkeä näkemys Suomen turvallisuuspoliittisesta ratkaisusta.

 

Suomen ja Euroopan turvallisuustilanne muuttui perustuvanlaatuisella tavalla 24.2, kun Venäjä brutaalisti hyökkäsi Ukrainaan. Putinin sota Ukrainassa on johtanut yhtenäisempään Ukrainaan kuin koskaan, yhtenäisempään EU:hun kuin vuosikymmeniin ja historialliseen muutokseen ihmisten asenteisiin mahdolliseen Nato-jäsenyyteen sekä Suomessa että Ruotsissa. Erittäin selkeä enemmistö suomalaisista tukee nykyään Suomen Nato-jäsenyyttä.

 

Meillä on myös eduskunnassa ja kaikissa eduskuntaryhmissä ollut ennennäkemättömän avoin keskustelu siitä, pitäisikö Suomen hakea Naton jäsenyyttä.

 

RKP:n puoluekokous otti jo vuonna 2016 kantaa Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Myös oma näkemykseni on pitkään ollut selvä. Suomen on istuttava niissä pöydissä, joissa päätetään Suomen ja Euroopan turvallisuudesta. Ei vain tarkkailijana vaan täysivaltaisena jäsenenä, jolla on oikeus turvallisuustakuisiin 5 artiklan mukaisesti ja mahdollisuus vaikuttaa Naton tulevaan politiikkaan. Siksi Suomesta pitää tulla täysivaltainen Naton jäsen. Minulle ja RKP:lle on myös selvää, että paras ratkaisu olisi, että Suomi ja Ruotsi hakisivat rinnakkain jäsenyyttä. Nyt näyttää vahvasti siltä, että juuri näin tulee käymään. Tämä olisi paras ratkaisu koko Itämeren alueen ja Pohjolan turvallisuustilanteen vahvistamisen kannalta.

 

Suomen kaltaisessa avoimessa ja vapaassa demokraattisessa oikeusvaltiossa meidän on tietenkin pystyttävä avoimesti keskustelemaan eri asioista eri näkökulmista. Tiedän esimerkiksi, että kysymys ydinaseista ja Naton tukikohdista askaruuttaa. Samoin kysymys siitä, millaisiin sotilaallisiin operaatioihin Suomi osallistuisi.

 

Totuus on kuitenkin se, että Nato-jäsenyys ei velvoita Suomea vastaanottamaan ydinaseita tai Nato-tukikohtia, jos emme itse siihen suostu. Naton sotilaallisiin operaatioihin Suomi on jo osallistunut aikaisemminkin. Myös jatkossakin tulisimme aina erikseen päättämään mahdollisesta osallistumisesta operaatioon. Yhtään varusmiestä ei tulla lähettämään rintamalle toiseen Nato-maahan mahdollisessa kriisitilanteessa. Ammattisotilaat osallistuisivat, jos näin päätettäisiin.

 

Lopuksi haluan vielä korostaa, että Suomen Nato-jäsenyys on Suomen ja suomalaisten turvallisuuden varmistamista pitkällä aikavälillä. Me emme liittyisi Naton puolustusliittoon ollaksemme uhka kenellekään, vaan liittyisimme varmistaaksemme mahdollisimman hyvän suojan omalle maallemme ja omalle kansallemme pitkällä aikavälillä. Sotilaallinen hyökkäys maatamme kohtaan pitää olla niin epähoukutteleva ajatus, että kukaan ei sitä tekisi. Siksi Suomen on nyt aika hakea Naton jäsenyyttä.

Anna-Maja Henriksson

Vanhentunut saamelaiskäräjälaki on viimein uudistettava

Nykytilanne on kärjistänyt vastakkainasetteluita ja heikentänyt saamelaisväestön luottamusta Suomen valtioon.
Anna-Maja Henriksson
11.11.2022 klo 14:50

Monta rautaa tulessa

Ministerin tehtävissä tottuu ajan myötä siihen, että on joka päivä kyettävä käsittelemään samanaikaisesti sekä pieniä että isoja asioita.
Anna-Maja Henriksson
30.10.2022 klo 14:43

Kirjaimellisesti elintärkeät palvelut!

Jokainen meistä joutuu jonakin päivänä tilanteeseen, jossa tarvitsemme sosiaali- ja terveyspalveluita ja silloin on voitava luottaa siihen, että saamme niitä ajoissa, kohtuullisen matkan päässä ja omalla äidinkielellämme.
Thomas Blomqvist
20.10.2022 klo 15:09

Tärkeitä päätöksiä epävarmana aikana

Hallitus teki torstaina merkittävän periaatepäätöksen. Suomi rajoittaa voimakkaasti venäläisten matkustamista turismitarkoituksessa Suomeen 30. syyskuuta alkaen.
Anna-Maja Henriksson
02.10.2022 klo 11:36

Lohjan synnytysosasto on oltava olemassa myös tulevaisuudessa!

Länsi-Uusimaa -lehti julkaisi eilen (5.9) uutisen, jossa nostettiin esiin Lohjan synnytysosaston sulkeminen HUS:n säästövaihtoehtona. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistin mielestä Lohjan synnytysosastoa tarvitaan ja ehdotus sen sulkemisesta on paheksuttava.
Thomas Blomqvist
06.09.2022 klo 14:57

Poikkeuksellinen turvallisuustilanne vaatii historiallisia toimia

Vietämme jo kolmatta vuotta pääsiäistä maailmantilanteessa, johon liittyy paljon huolta ja epävarmuutta. Venäjän julma sota Ukrainaa vastaan ​​vaikuttaa meihin monin eri tavoin.
Anna-Maja Henriksson
16.04.2022 klo 14:41

Turvallisuuspolitiikan mannerlaatat liikkuvat

Kaksi vuotta sitten maahamme julistettiin poikkeusolot. Itsepäisestä Covid-19-viruksesta tuli kutsumaton vieras moneksi vuodeksi eteenpäin Suomessa ja maailmalla.
Anna-Maja Henriksson
19.03.2022 klo 06:19

Työllisyys on hyvinvointivaltion ytimessä

Politiikassa puhutaan usein työllisyydestä, työllisyystavoitteista ja työllisyysasteesta.
Thomas Blomqvist
24.02.2022 klo 09:46

Tärkeitä päätöksiä talouden ja opiskelijoiden kannalta

Hallituspuolueet ovat tänään sopineet työllisyyspaketista, joka vahvistaa julkista taloutta vähintään 110 miljoonalla eurollaa. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen siihen, että hallituspuolueet ovat pitäneet kiinni aikaisemmin sovitusta.
Anna-Maja Henriksson
11.02.2022 klo 16:35

Ryhmäpuheenvuorot

Valtioneuvoston selonteko oikeudenhoidosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
01.12.2022 klo 18:00

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Senaatti-konsernista ja valtion toimitilahallinnosta,

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaj Mikko Ollikainen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
16.11.2022 klo 15:00

Suomen digitaalista kompassia koskeva selonteko

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
16.11.2022 klo 16:32

Välikysymys hallituksen EU-vaikuttamisen laiminlyönneistä ennallistamisasetuksessa

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Norrback
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
09.11.2022 klo 14:50

Huoltovarmuusselonteko

Ryhmäpuheenvuoron pitäjänä edustaja Veronica Rehn-Kivi
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
19.10.2022 klo 17:00

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma

Ryhmäpuheenvuoro edustaja Anders Norrbackin pitämänä.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
19.10.2022 klo 15:43

Ilmasto- ja energiastrategia – pitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma

Ryhmäpuheenvuoro 13.10.2022, Puheenvuoron pitäjänä edustaja Mikko Ollikainen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.10.2022 klo 15:00

Välikysymys energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta

Ryhmäpuheenvoron pitäjä edustaja Joakim Strand.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
05.10.2022 klo 15:00

Välikysymys vanhuspalveluiden tilanteesta ja terveyspalveluiden kriisiytymisestä

Ryhmäuheenvuoron pitäjä edustaja Rehn-Kivi
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
28.09.2022 klo 15:00

Lähetekeskustelu valtion talousarvioesityksestä vuodelle 2023

Ryhmäpuheenvuoro 20.9.2022, edustaja Anders Adlercreutz.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.09.2022 klo 13:25