Poikkeuksellinen turvallisuustilanne vaatii historiallisia toimia

16.04.2022 klo 14:41
Vietämme jo kolmatta vuotta pääsiäistä maailmantilanteessa, johon liittyy paljon huolta ja epävarmuutta. Venäjän julma sota Ukrainaa vastaan ​​vaikuttaa meihin monin eri tavoin.

Hallitus on tällä viikolla antanut eduskunnalle selontekonsa muutoksista turvallisuuspoliittisessa ympäristössä. Olemme historiallisessa tienhaarassa. Tämä selonteko on tärkein selonteko rauhan aikana. Nyt luomme perustan Suomen uudelle turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle. Venäjän hyökkäys ja kammottavat tapahtumat Ukrainassa haastavat länsimaisia arvojamme kuten vapautta, demokratiaa, rauhaa ja ihmisoikeuksia tavalla, jota emme ole todistaneet vuosikymmeniin. Selonteko on reaktio tähän kehitykseen. Se luo valtionjohdolle ja eduskunnalle vankan pohjan tarvittaviin toimenpiteisiin Suomen turvallisen tulevaisuuden puolesta.


Selonteko vahvistaa mielestäni Nato-jäsenyyden tärkeyden. Selonteossa todetaan: ”Suomelle mahdollisen Nato-jäsenyyden merkittävin vaikutus olisi se, että Suomi olisi osa Naton yhteistä puolustusta ja viidennen artiklan mukaisten turvatakuiden piirissä. Suomen puolustuksen ennaltaehkäisevä vaikutus olisi nykyistä huomattavasti suurempi, sillä sen takana olisivat koko liittokunnan suorituskyvyt.”


Tämä tarkoittaa, että Nato-jäsenyys antaisi Suomelle parhaimman turvan. RKP ja minä itse kannatamme Suomen hakemista Natoon tämän kevään aikana.

Selonteko nostaa myös esiin tavoitteen läheisestä yhteistyöstä Ruotsin ja muiden pohjoismaiden kanssa. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä kynnys sotilaalliseen voimankäyttöön Itämeren alueella nousisi, mikä lisäisi alueen vakautta pidemmällä tähtäimellä.


Keskustelin viime lauantaina kollegani, Ruotsin keskustan puheenjohtaja Annie Lööfin kanssa. Sekä Annie että minä toivomme, että Suomi ja Ruotsi etenisivät asiassa rinnakkain ja pitäisivät suunnilleen samaa aikataulua mahdollisen Nato-jäsenhakemuksen suhteen. Molempien maiden on tietysti tehtävä omat päätöksensä.


Sota ja muuttunut maailmantilanne leimasivat myös reilu viikko sitten käytyjä valtiontalouden kehysneuvotteluja. Hallituksen päätöksissä painopiste oli maan puolustuksen vahvistamisessa, suomalaisten turvallisuudessa ja tulevaisuudessa. Haluamme myös turvata kasvun edellytykset ja nopeuttaa vihreää siirtymä.

Meidän on katkaistava energiariippuvuutemme Venäjästä ja samalla vahvistettava Suomen omavaraisuutta ja valmiutta. Sota tarkoittaa käytännössä, että vauhditamme vihreää siirtymää.


Olemme hallituksessa päättäneet toimenpiteistä, jotka nopeuttavat energiainvestointeja ja liikenteen fossiilista polttoaineiden vähentämistä sekä edistävät kotitalouksien ja julkisten kiinteistöjen lämmitysratkaisuja. Tarkoituksena on, että tämä valtion suuri panostus johtaisi vielä suurempaan panostukseen yksityiseltä sektorilta. Vihreälle siirtymälle, ilmastolle ja energiavarmuudelle kohdistetut resurssit ovat tarkoitettu katalysaattoriksi isolle ja välttämättömälle muutokselle, joka luo työpaikkoja koko maassa. Vaasan seutu on tässä edelläkävijän roolissa. Nyt päätetyt toimenpiteet toivottavasti myös näkyvät myönteisellä tavalla koko vanhan Vaasan läänin alueella.


Suomi reagoi siis vallitsevaan maailmantilanteeseen usealla rintamalla. Toimimme yhdessä ja päättäväisesti. Toivon, että jokainen meistä voisi viettää rauhallista pääsiäistä toivo mielessään. Kyllä me tästäkin selviämme.

Anna-Maja Henriksson

Tikittävä pommi

On jo jonkin aikaa puhuttu tikittävästä pommista. Myös siitä, että istumme itsemme kuoliaaksi. Kyse on liikkumattomuudesta, joka on yksi tämän päivän suurimmista haasteista kaikissa länsimaissa.
Mikko Ollikainen
29.06.2023 klo 14:42

Suomi tarvitsee kasvua

Eduskuntavaalit käydään Suomessa huhtikuun 2. päivä. Sen jälkeen uusi eduskunta aloittaa työnsä ja uusi hallitus muodostetaan. On selvää, että talouteen liittyvät kysymykset tulevat olemaan keskiössä seuraavat neljä vuotta.
Anna-Maja Henriksson
19.02.2023 klo 10:49

Liikenneinfra ja investoinnit.

Thomas Blomqvist
13.02.2023 klo 10:40

Laadukas koulutus on kohtalonkysymys

Eduskuntavaalikampanjat ovat päässeet käyntiin. Tämä merkitsee minulle RKP:n puheenjohtajana sitä, että kalenterini täyttyy lukuisista vaalipaneeleista- ja keskusteluista
Anna-Maja Henriksson
29.01.2023 klo 09:20

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan. Vuosi jolloin Putin toi sodan Eurooppaan ja jolloin Suomi yhdessä Ruotsin kanssa haki Nato-jäsenyyttä.
Anna-Maja Henriksson
27.12.2022 klo 14:11

Tavoitteena rajaton pohjoismainen arki

Pohjoismaisen yhteistyön visiona on, että Pohjoismaat ovat maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Integraatiotavoitteen saavuttamiseksi rajaesteiden purkaminen ja ennaltaehkäiseminen on avainasemassa.
Thomas Blomqvist
15.12.2022 klo 15:00

Vanhentunut saamelaiskäräjälaki on viimein uudistettava

Nykytilanne on kärjistänyt vastakkainasetteluita ja heikentänyt saamelaisväestön luottamusta Suomen valtioon.
Anna-Maja Henriksson
11.11.2022 klo 14:50

Monta rautaa tulessa

Ministerin tehtävissä tottuu ajan myötä siihen, että on joka päivä kyettävä käsittelemään samanaikaisesti sekä pieniä että isoja asioita.
Anna-Maja Henriksson
30.10.2022 klo 14:43

Ryhmäpuheenvuorot

Ajankohtaiskeskustelu koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta      

Ryhmäpuheenvoon pitäjä edustaja Ollikainen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.04.2024 klo 15:00

Välikysymys hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.03.2024 klo 15:10

Ajankohtaiskeskustelu Ukrainan tilanteesta

Ryhmävuoronpitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Puolustusvoimien osallistumisesta Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin vuonna 2024

Ryhmäpuheenpitäjä edustaja Joakim Strand
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 16:00

Välikysymys hallituksen aiheuttamasta työmarkkinakaaoksest

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.02.2024 klo 15:26

Valtiopäivien avajaiskeskustelu

Ryhmäpuheenvoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.02.2024 klo 15:00

Vuoden 2024 talousarvioesityksen palautekeskustelu      

Ryhmäpuheenvoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.12.2023 klo 11:00

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2024—2027, palautekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoro 22.11.2023, Mats Löfström, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
22.11.2023 klo 15:00

Välikysymyskeskustelu nuorten tulevaisuudesta

Ryhmäpuheenvuoro 21.11.2023 Henrik Wickström
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.11.2023 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko EU:n taisteluosaston valmiusvuorosta 1.1.–30.6.2024

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
15.11.2023 klo 15:10