Turvallisuuspolitiikan mannerlaatat liikkuvat

19.03.2022 klo 06:19
Kaksi vuotta sitten maahamme julistettiin poikkeusolot. Itsepäisestä Covid-19-viruksesta tuli kutsumaton vieras moneksi vuodeksi eteenpäin Suomessa ja maailmalla.

Olemme kaikki kokeneet kovia koronan aikana. Emmekä olleet vielä ehtineet jättää tätä kriisiä taaksemme, kun Putin ja Venäjä paiskasi meidät jo seuraavaan kriisiin.

 

Putin toi sodan Eurooppaan, kun Venäjä 24. helmikuuta hyökkäsi Ukrainaan. Venäjän toiminta on niin brutaalia ja häikäilemätöntä, että emme ole nähneet vastaavaa toisen maailmansodan jälkeen. Yli kolme miljoonaa ihmistä pakenee nyt kotimaastaan, suurin osa heistä on naisia ja lapsia. Sodan kylmät kasvot näkyvät päivittäin tv-ruuduissamme ja sosiaalisessa mediassa.

 

Venäjä ja ainoastaan Venäjä kantaa vastuun siitä kaikesta julmuudesta, joka kohdistuu nyt Ukrainaan ja sen kansalaisiin. Voin pahoin katsellessani, kun Venäjän ulkoministeri kieltää heidän aloittaneen sodan. On vaikea ymmärtää, että totuutta voi vääristellä niin totaalisesti, kuin Venäjä nyt tekee. Tämä on sotapropagandaa ja tätä sotapropagandaa syötetään omalle kansalle. On tärkeä muistaa, että Venäjän kansa ei käynnistänyt tätä sotaa. Putin käynnisti sen. Tiedän, että moni venäläistaustainen Suomessa voi hyvin huonosti sodan takia.

 

Pari viikkoa sitten osallistuin EU:n oikeusministereiden kokoukseen Brysselissä. Totesin siellä, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vakava rikos kansainvälistä oikeutta vastaan, mutta se on myös hyökkäys koko Euroopan turvallisuutta vastaan. Oikeusministerit osoittivat yhdessä tukensa kansainvälisen rikosoikeustuomioistuimen ICC:n käynnistämälle tutkinnalle Ukrainan alueella epäillyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. 
 

Sanktiot Venäjää kohtaan ovat johtaneet ruplan vapaaseen pudotukseen. Samalla öljyn hinta on noussut pilviin. Tämä johtaa ongelmiin monelle suomalaiselle ja esimerkiksi jo kovia kärsineelle maataloudellemme, mutta myös kuljetusalalle.

 

Olen todella iloinen, että hallitus tällä viikolla päätti kotimaisen elintarviketuotannon tukemisesta noin 300 miljoonalla eurolla. Maanviljelijä tarvitsee nyt kaiken tuen. Kyse on kotimaisesta ruoantuotannosta ja sen turvaamisesta. On tärkeää, että huolehdimme maatalouden toimintaedellytyksistä Suomessa, että annamme tulevaisuudenuskoa maanviljelijöille ja että huolehdimme siitä, että kevätkylvöt voidaan aloittaa ajallaan. On kansallisen edun mukaista, että olemme omavaraisia.

 

 

Meidän täytyy myös päästä irti venäläisen energian riippuvuudestamme. Fennovoiman hanke Pyhäjoella ei tule etenemään hallituksen pöydälle tällä hallituskaudella.  

 

Jokainen ministeri tietää, että nyt on tosi kyseessä ja Suomella on monta tärkeää päätöstä edessään. Ukrainan sodalla tulee olemaan pitkään ulottuvat seuraukset. Meidän kaikista tärkein tehtävämme on varmistaa Suomen ja suomalaisten turvallisuus nyt, huomenna ja pitkällä tähtäimellä. Kukaan ei saa viedä meiltä maamme itsenäisyyttä, suvereniteettia ja itsemääräämisoikeutta. Hallitus antaa siksi nopealla aikataululla selonteon eduskuntaan. Tähän selontekoon sisältyy analyysit uudesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja erilaisista vaihtoehdoista. Ylen kyselyn mukaan 62 % suomalaisista kannattaa nyt Nato-jäsenyyttä. Nämä historialliset luvut ovat selkeä viesti meille päättäjille.

 

RKP on jo pitkään puhunut Nato-jäsenyyden puolesta. Laaja ja aktiivinen keskustelu on nyt tervetullut. Tästä keväästä tulee ratkaiseva. Kyseessä on meidän ja koko Euroopan tulevaisuudesta ja turvallisuudesta.

Anna-Maja Henriksson

Vanhentunut saamelaiskäräjälaki on viimein uudistettava

Nykytilanne on kärjistänyt vastakkainasetteluita ja heikentänyt saamelaisväestön luottamusta Suomen valtioon.
Anna-Maja Henriksson
11.11.2022 klo 14:50

Monta rautaa tulessa

Ministerin tehtävissä tottuu ajan myötä siihen, että on joka päivä kyettävä käsittelemään samanaikaisesti sekä pieniä että isoja asioita.
Anna-Maja Henriksson
30.10.2022 klo 14:43

Kirjaimellisesti elintärkeät palvelut!

Jokainen meistä joutuu jonakin päivänä tilanteeseen, jossa tarvitsemme sosiaali- ja terveyspalveluita ja silloin on voitava luottaa siihen, että saamme niitä ajoissa, kohtuullisen matkan päässä ja omalla äidinkielellämme.
Thomas Blomqvist
20.10.2022 klo 15:09

Tärkeitä päätöksiä epävarmana aikana

Hallitus teki torstaina merkittävän periaatepäätöksen. Suomi rajoittaa voimakkaasti venäläisten matkustamista turismitarkoituksessa Suomeen 30. syyskuuta alkaen.
Anna-Maja Henriksson
02.10.2022 klo 11:36

Lohjan synnytysosasto on oltava olemassa myös tulevaisuudessa!

Länsi-Uusimaa -lehti julkaisi eilen (5.9) uutisen, jossa nostettiin esiin Lohjan synnytysosaston sulkeminen HUS:n säästövaihtoehtona. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistin mielestä Lohjan synnytysosastoa tarvitaan ja ehdotus sen sulkemisesta on paheksuttava.
Thomas Blomqvist
06.09.2022 klo 14:57

Nato-jäsenyyden aika on nyt

”Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi.” Näin totesivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin yhteislausunnossaan Suomen Nato-jäsenyydestä torstaina 12.5.2022.
Anna-Maja Henriksson
15.05.2022 klo 06:16

Poikkeuksellinen turvallisuustilanne vaatii historiallisia toimia

Vietämme jo kolmatta vuotta pääsiäistä maailmantilanteessa, johon liittyy paljon huolta ja epävarmuutta. Venäjän julma sota Ukrainaa vastaan ​​vaikuttaa meihin monin eri tavoin.
Anna-Maja Henriksson
16.04.2022 klo 14:41

Työllisyys on hyvinvointivaltion ytimessä

Politiikassa puhutaan usein työllisyydestä, työllisyystavoitteista ja työllisyysasteesta.
Thomas Blomqvist
24.02.2022 klo 09:46

Tärkeitä päätöksiä talouden ja opiskelijoiden kannalta

Hallituspuolueet ovat tänään sopineet työllisyyspaketista, joka vahvistaa julkista taloutta vähintään 110 miljoonalla eurollaa. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen siihen, että hallituspuolueet ovat pitäneet kiinni aikaisemmin sovitusta.
Anna-Maja Henriksson
11.02.2022 klo 16:35

Ryhmäpuheenvuorot

Valtioneuvoston selonteko oikeudenhoidosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
01.12.2022 klo 18:00

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Senaatti-konsernista ja valtion toimitilahallinnosta,

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaj Mikko Ollikainen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
16.11.2022 klo 15:00

Suomen digitaalista kompassia koskeva selonteko

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
16.11.2022 klo 16:32

Välikysymys hallituksen EU-vaikuttamisen laiminlyönneistä ennallistamisasetuksessa

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Norrback
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
09.11.2022 klo 14:50

Huoltovarmuusselonteko

Ryhmäpuheenvuoron pitäjänä edustaja Veronica Rehn-Kivi
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
19.10.2022 klo 17:00

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma

Ryhmäpuheenvuoro edustaja Anders Norrbackin pitämänä.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
19.10.2022 klo 15:43

Ilmasto- ja energiastrategia – pitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma

Ryhmäpuheenvuoro 13.10.2022, Puheenvuoron pitäjänä edustaja Mikko Ollikainen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.10.2022 klo 15:00

Välikysymys energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta

Ryhmäpuheenvoron pitäjä edustaja Joakim Strand.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
05.10.2022 klo 15:00

Välikysymys vanhuspalveluiden tilanteesta ja terveyspalveluiden kriisiytymisestä

Ryhmäuheenvuoron pitäjä edustaja Rehn-Kivi
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
28.09.2022 klo 15:00

Lähetekeskustelu valtion talousarvioesityksestä vuodelle 2023

Ryhmäpuheenvuoro 20.9.2022, edustaja Anders Adlercreutz.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.09.2022 klo 13:25