Rokotukset ovat avain yhteiskunnan avaamiselle

04.09.2021 klo 07:14

Kesä on kääntymässä kohti syksyä ja ihmiset palaavat takaisin arjen pariin. Itselleni poliittinen syksy alkaa perinteisesti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kesäkokouksesta, joka järjestetään kesän päätteeksi ennen eduskunnan syysistuntokauden alkua. Tänä vuonna kokous järjestettiin kauniissa Turun saaristossa ja käsittelimme laajasti eri aiheita. Erityisen ylpeä olen laatimastamme kahdenkymmenen kohdan ohjelmasta, jossa nostamme esiin sosiaali- ja terveydenhuollon prioriteettejamme kuten osaavan työvoiman saatavuuden turvaamisen ja lähipalvelut.

 

Hallituksen arki on myös täydessä vauhdissa. Iloitsen erityisesti hallituksen päätöksestä poistaa kahden metrin turvavälivaatimus sisätiloissa parantaen kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimintaedellytyksiä. On selvää, että kansalaisten on ollut vaikea ymmärtää miksi junamatkalla Helsingistä Vaasaan saa istua lähekkäin neljän tunnin ajan, kun taas osassa maan teattereissa ja elokuvissa on pitänyt noudattaa kahden metrin turvaväliä. Kahden metrin turvavälivaatimuksen poisto on asia, jota RKP on aktiivisesti ajanut ja nyt lakimuutos tulee eduskuntaan ensi viikolla.
 

Valtakunnallinen rokotekattavuus kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä yli 80 % 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja yli 55 % toisen annoksen. Luvut antavat vankan tuen rajoitusten hallitulle poistamiselle. Nyt on opeteltava elämään viruksen kanssa. Hallitus lähtee siitä, että yhteiskunta avataan kun 80 % 12 vuotta täyttäneistä on täysin rokotettuja. Tämänhetkisen tiedon mukaan näyttää siltä, että voisimme poistaa kaikki rajoitukset lokakuun puolessavälissä. Se edellyttää kuitenkin, että ihmiset jatkavat rokotteiden ottamista ja näin ollen voimme kaikki vaikuttaa siihen koska pääsemme rajoituksista eroon.

 

Kansalaisten silmään poliittisen syksyn lähtölaukaus on varmasti jokavuotinen budjettiriihi. RKP:n määrätietoinen työ kotitalousvähennyksen korottamiseksi on tuottanut tulosta, sillä kaksivuotinen kokeilu on sisällytetty valtiovarainministeriön talousarvioesitykseen. Olen vakuuttunut korotuksen työllisyysvaikutuksista ja näen sen hyödyttävän yrityksiä, työntekijöitä ja kotitalouksia.

 

Budjettiriihen yhteydessä myös ilmastotoimet on nostettu vahvasti esiin. Hyvä esimerkki siitä, että kilpailukyvyn vahvistaminen ja ilmastotoimet voivat kulkea käsi kädessä on Merenkurkun uusi kaunotar, Aurora Botnia. Tämä uusi, maailman ehkä ympäristöystävällisin, biokaasulla kulkeva alus vahvistaa koko Merenkurkun alueen elinkeinoelämää niin Suomen kuin Ruotsin puolella. Aurora Botnia on tyypillinen esimerkki pohjanmaalaista innovatiivisuutta ja halua panostaa tulevaisuuteen kestävien ratkaisujen avulla. Se on myös erinomainen esimerkki pohjoismaisesta yhteistyöstä.

 

Viime aikoina on puhuttu myös paljon maatalouden roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Mikään ammattikunta ei ole niin riippuvainen ilmastosta, kun maanviljelijät. Ja tämä ammattikunta kantaa myös kortensa kekoon ilmastonmuutoksen torjunnassa sekä yksittäisinä maanviljelijöinä että organisaatioidensa kautta. Maatalousyrittäjät ovat esittäneet monta hyvää ratkaisua ja heitä on syytä kuunnella. Minun ja RKP:n mielestä maa- ja metsätalous ei ole osa ongelmaa – vaan se on osa ratkaisua.

 

On turhaa lietsoa vastakkainasettelua. Ilmastonmuutos on meidän yhteinen haasteemme, johon on löydettävä ratkaisuja yhdessä. Minä näen, että voimme vaalia työpaikkoja, maan kilpailukykyä ja yrityksiä samaan aikaan ilmastotoimien kanssa. Kun menemme nyt budjettineuvotteluihin, haluan korostaa, että budjettiriihessä on kyse kokonaisvastuusta niin taloudesta, kuin esimerkiksi myös koulusta, tieteestä, poliisista ja terveydenhuollosta. 

Anna-Maja Henriksson

Perhevapaauudistus tukee tasa-arvoista vanhemmuutta

Hallitus on antanut esityksen perhevapaauudistuksesta eduskunnalle tänään. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist iloitsee esityksestä, joka on tärkeä askel perhevapaajärjestelmämme nykyaikaistamisessa. 
Thomas Blomqvist
eilen klo 14:31

Adlercreutz peräänkuuluttaa tasa-arvoisia kutsuntoja

Eduskunnan keskustelussa puolustuspoliittisesta selonteosta Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz otti kantaa tasa-arvoisten kutsuntojen käyttöönoton puolesta.
Anders Adlercreutz
eilen klo 17:41

Osallistaminen on ratkaisevan tärkeää onnistuneen kotouttamisen kannalta

Eduskunnassa on tänään käyty lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta kotouttamisen edistämisen uudistamistarpeista. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa kansanedustaja Sandra Bergqvist korosti osallistamisen ja yhteistyön tärkeyttä onnistuneen kotouttamisen kannalta. 
Sandra Bergqvist
15.09.2021 klo 15:15

Selkeä tiekartta tarvitaan kehityspolitiikassa

Eva Biaudet
14.09.2021 klo 18:06

Vauhtia energiamurrokseen

Tänään päättyneessä budjettiriihessään hallitus päätti laajoista toimista energiamurroksen vauhdittamiseksi. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on päätöksiin tyytyväinen.
Anders Adlercreutz
09.09.2021 klo 19:12

Talouskasvu, korkeampi kotitalousvähennys ja kunnianhimoisia ilmastopäätöksiä

Hallitus on tänään saanut vuoden 2022 budjettia koskevat neuvottelut päätökseen Säätytalolla Helsingissä. Tuloksena on budjettiesitys, joka vahvistaa kasvua, tukee hallituksen kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja antaa uskoa tulevaisuuteen.
Anna-Maja Henriksson
09.09.2021 klo 21:10

Vihdoinkin voimme luopua kahden metrin turvaetäisyydestä

Eduskunnassa on tänään käyty lähetekeskustelu tartuntatautilain muutoksesta.
Veronica Rehn-Kivi
07.09.2021 klo 14:30

Rokotukset ovat avain yhteiskunnan avaamiselle

Kesä on kääntymässä kohti syksyä ja ihmiset palaavat takaisin arjen pariin
Anna-Maja Henriksson
04.09.2021 klo 10:18

Pitääkö 8-vuotiaita pakottaa käyttämään kasvomaskia? 

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustaja Sandra Bergqvist kyseenalaistaa alueellisten koronaryhmien suosituksia, joiden mukaan lapsia neljännestä luokasta ylöspäin vahvasti suositellaan käyttämään kasvomaskia koulussa.
Sandra Bergqvist
23.08.2021 klo 12:35

Ryhmäpuheenvuorot

Valtioneuvoston selonteko kotouttamisen edistämisen uudistamistarpeista

Ryhmäpuheenvuoro 15.9.2021, edustaja Sandra Bergqvist.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
15.09.2021 klo 15:29

Kehityspolitiikan ylivaalikautinen selonteko 

Ryhmäpuheenvuoro 14.9.2021, Eva Biaudet,
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
14.09.2021 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko valtakunnallisesta liikennejärjestelmäsuunnitelmasta vuosille 2021-2032, palautekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoron pitäjänä edustaja Mikko Ollikainen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
01.07.2021 klo 11:00

Julkisen talouden suunnitelma

Palautekeskustelun ryhhmäpuheenvuoron piti edustaja Verinica Rehn-Kivi.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
28.06.2021 klo 15:00

Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko, palautekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Joakim Strand.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
09.06.2021 klo 15:00

Välikysymys sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta

Ryhmäpuheenvuoro pitäjä edustaja Veronica Rehn-Kivi.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
01.06.2021 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko valtakunnallisesta liikennejärjestelmäsuunnitelmasta vuosille 2021–2032

Ryhmäpuheenvuoro 26.5.2021. Edustaja Sandra Bergqvist.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
26.05.2021 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2022–2025

Ryhmäpuheenvuoro 19.5.2021, Veronica Rehn-Kivi, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
19.05.2021 klo 14:59

Talouspolitiikan linjaa koskeva välikysymys

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Adlercreutz.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
18.05.2021 klo 15:00

Valtiovarainvaliokunnan EU:n omia varoja koskeva mietintö

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
11.05.2021 klo 15:00