Kohti syksyä

06.09.2020 klo 15:32
Eduskunnan syysistuntokausi käynnistyi kuluneen viikon tiistaina. Syksystä tulee työntäyteinen niin eduskunnan kuin ennen kaikkea hallituksen osalta.

Koronavirus tulee monella tapaa olemaan osa nyt alkavaa syksyä. Ilahduttavaa on se, että tapausten vähäisen määrän suhteen olemme Suomessa Euroopan kärkitasoa. Uusia tapauksia ilmenee päivittäin kahdenkymmenen molemmin puolin ja sairaalahoidossa on vain kourallinen ihmisiä. Näyttää siltä, että olemme alkaneet oppia elämään viruksen kanssa. Tämä mahdollisti myös keväällä asetettujen rajoituksien purkamisen. Kesällä elämä tuntui taas vähän enemmän siltä, mihin olemme tottuneet. Itse nautin esimerkiksi paljon siitä, että oli mahdollisuus käydä kahvilassa ja kesäteatterissa. Haluan myös todeta, että on edelleen tärkeä tukea kulttuurisektorin toimintaedellytyksiä.

 

Vielä ei kuitenkaan voi puhua koronatilanteen normalisoitumisesta, mutta löydämme jatkuvasti uusia keinoja rajoittaa viruksen etenemistä, kuten maanantaina julkaistu Koronavilkku-sovellus, joka auttaa katkaisemaan tartuntaketjuja. Tätä kirjoittaessa yli miljoona suomalaista on jo ladannut sovelluksen puhelimeensa ja lisää tulee joka päivä. Se on uskomaton luku, ja se kuvastaa sitä, kuinka me suomalaiset haluamme selvitä tästä yhdessä.

 

Yhdessä tekeminen tarkoittaa koronaviruksen kanssa elämistä fiksusti, turvavälit huomioiden, käsihygieniasta huolehtien, mahdollisuuksien mukaan etätyötä tehden ja joukkoliikenteessä sekä muuten tarvittaessa kasvomaskia käyttäen. Mitä paremmin pystymme hillitsemään tartuntojen määrää, sitä vähemmän tulee olemaan tarvetta ottaa käyttöön erilaisia rajoituksia alueellisesti. Tämä taas vaikuttaa suoraan yritystemme toimintaedellytyksiin ja sitä kautta maamme talouteen.

 

Koronakriisi on ajanut talouden ahdinkoon ympäri maailmaa. Suomi ei ole tässä poikkeus, vaikka olemmekin pärjänneet muihin EU-maihin verrattuna hyvin. Hallitus on kevään aikana tukenut yrityksiä voimakkaasti, monella eri tavalla, jotta voisimme välttää turhia konkursseja. Talouden osalta hallitus myös antoi kesällä elvytyspaketin, jossa esimerkiksi Pohjanmaalle myönnettiin monta tärkeää infrahanketta, esimerkiksi suunnittelurahaa GigaVaasa- alueelle.

 

Vaikeina aikoina on ylläpidettävä luottamusta ja tulevaisuudenuskoa. Kaikki, mitä voimme turvallisesti tehdä paikallisen ja kansallisen talouden edistämiseksi on nyt tehtävä. Yritysten ja yrittäjien toiminnan käynnistäminen erilaisen kevään ja kesän jälkeen on elinehto sille, että Suomi pääsee takaisin jaloilleen.  Tärkeää olisi myös, että matkustusrajoituksia voitaisiin purkaa turvallisesti ja asteittain. Tässä yhteydessä on myönteistä, että koronatilanne myös Ruotsissa on parantanut huomattavasti.

 

Talouden kannalta on aivan keskeistä etsiä ennakkoluulottomasti ratkaisuja työllisyyden parantamiseen. RKP esitteli hiljattain viisitoista toimenpidettä, joiden kautta työllisyyttä voitaisiin parantaa. Korostimme muun muassa sitä, että yritykset tarvitsevat ennakoitavan toimintaympäristön. Olemme myös pitkään puhuneet paikallisen sopimisen, työn ja perheen yhdistämisen sekä ikäihmisten tarjoaman resurssin puolesta.

 

On täysin selvää, että hallituksen on noin viikon päästä käytävässä budjettiriihessä tehtävä päätöksiä kunnianhimoisista työllisyystoimista.

Anna-Maja Henriksson

Nyt on elvyttämisen aika

Anna-Maja Henriksson
eilen klo 18:30

TV-ohjelmien on oltava tasavertaisesti ja esteettömästi saatavilla kaikille

Eduskunnassa käytiin tänään lähetekeskustelu sähköisen viestinnän palveluista annetun lain muuttamisesta. Ehdotuksessa esitetään muun muassa parannuksia tv-ohjelmien tekstitykseen suomeksi ja ruotsiksi niin, että ne ovat riittävän selkeitä ja ymmärrettäviä kuluttajalle. Tarkoituksena on edistää erityisesti kuulovammaisten saavutettavuutta. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) pitää ehdotusta tervetulleena.
Veronica Rehn-Kivi
16.09.2020 klo 19:03

Alijäämä on väistämätön, mutta tulee ottaa vakavasti

Adlercreutzin mukaan nyt on tärkeää, että houkuttelemme Suomeen investointeja ja että panostamme työllisyysastetta parantaviin toimenpiteisiin työmarkkinoita sujuvoittamalla ja tasa-arvoa parantamalla
Anders Adlercreutz
16.09.2020 klo 18:34

Uudistamme Suomea ja hoidamme koronakriisin

Korkeampi työllisyys ja suotuisa toimintaympäristö yrityksille ovat tärkeitä edellytyksiä hyvinvoinnin turvaamiseksi.
Thomas Blomqvist ja Anna-Maja Henriksson
16.09.2020 klo 18:31

Tarvitaan tutkimusta kolulakkautusten vaikutuksista lapsiin

Vuodesta 1990 lähtien peruskouluja on lakkautettu vuosittain noin 100, mikä tarkoittaa, että yli puolet maan peruskouluista on suljettu viimeisten 30 vuoden aikana.
Sandra Bergqvist
14.09.2020 klo 13:45

Translain uudistaminen on edettävä!

Hallituksen selkeä tavoite on vahvistaa sukupuolivähemmistöjen ja seksuaalivähemmistöjen asemaa. Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä on translain uudistaminen.
Thomas Blomqvist
12.09.2020 klo 11:26

Puurakentamisella on monta hyötyä

Puun käyttöaste rakennusmateriaalina tullaan kaksinkertaistamaan tämän hallituskauden aikana. Hallitusohjelmassa on useita toimenpiteitä, joiden avulla kehitystä viedään toivottuun suuntaan, muun muassa tänään julkaistut kansalliset tavoitteet julkiselle puurakentamiselle.
Thomas Blomqvist
08.09.2020 klo 17:45

Ryhmäpuheenvuorot

Pääministerin ilmoitus EU:n elpymisrahastosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjänä edustaja Eva Biaudet.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
09.09.2020 klo 14:54

Vuoden 2020 viides lisätalousarvioesityksen lähetekeskustelu.

Ryhmille annettiin 2 minuutin pituisen puheenvuoron. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron piti edustaja Anders Adlercreutz.
Anders Adlercreutz
08.09.2020 klo 16:18

Neljäs lisätalousarvio

Lähetekeskustelussa ryhmäpuheenvuoron piti edustaja Joakim Strand
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
10.06.2020 klo 15:29

Palautekeskustelu julkisen talouden suunnitelmasta

Ryhmäpuheenvuoron piti edustaja Veronica Rehn-Kivi 9.6.2020.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
09.06.2020 klo 15:30

Valtioneuvoston selonteko EU:n taisteluosaston valmiusvuorosta 1.7.–31.12.2020

Ryhmäpuheenvuoro 6.5.2020, Eva Biaudet, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
06.05.2020 klo 18:00

Valtioneuvoston asetus valmiuslain 86, 88, 93 ja 94 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käytön jatkamisesta

Ryhmäpuheenvuoro, edustaja Anders Adlercreutz. Puhe on kaksikielinen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
06.05.2020 klo 14:58

Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2021–2024

Ryhmäpuheenvuoro 21.4.2020, Veronica Rehn-Kivi, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.04.2020 klo 15:00

Lähetekeskustelu valmiuslaki 17.3.2020

Ryhmäpuheenvuoro, Anders Adlercreutz, Svenska riksdagsgruppen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.03.2020 klo 18:00

Valtiopäivien avauskeskustelu 11.2.2020

Ryhmäpuheenvuoro, Anders Adlercreutz, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
11.02.2020 klo 15:00

Välikysymyskeskustelu, al-Hol

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.12.2019 klo 15:00