Budjetti, joka luo tulevaisuudenuskoa!

17.09.2019 klo 20:04

 

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist ovat tyytyväisiä talousarvioesitykseen, josta Rinteen hallitus on tänään päässyt sopuun. 

- Suomella on kaikki edellytykset menestyä tulevaisuudessa. Nyt koulusta ja koulutuksesta säästäminen on loppu. Tämä hallitus pitää koulutuslupauksensa ja panostaa nyt koko opintopolkuun, varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan ja perusopetukseen suunnataan lisää resursseja niin kuin myös lukioihin, ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, Henriksson iloitsee. 

- Hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 75 prosentiin ja työllisten määrän lisääminen vähintään 60 000 henkilöllä on erittäin keskeinen, jotta hyvinvointiyhteiskuntamme voi kehittyä. Siksi työllisyyden edistämistä koskevat toimet ovat tärkeitä. Yhtälailla tärkeitä ovat myös hallituksen linjaukset edistää investointeja sekä panostukset tutkimukseen ja kehitykseen. Hallitus tulee tekemään yrittäjyysstrategian, paikallisen sopimisen vahvistamiseksi tehdään töitä ja myös mielenterveysstrategia on mukana toimenpiteissä. Kaikki tämä on sellaista, minkä puolesta RKP on pitkään puhunut, toteaa Henriksson. 

– Monille yrityksille työvoimapula on kaikista suurin ongelma. Jotta yritykset joustavammin voisivat rekrytoida ulkomaista työvoimaa, tulee työntekijöiden oleskelulupahakemusten käsittelyajan jatkossa olla korkeintaan yksi kuukausi. Lisäksi ulkomaalaiset opiskelijat saavat mahdollisuuden jäädä Suomeen valmistumisen jälkeen. Tämä on tärkeää työllisyysasteen parantamisen kannalta, sanoo Blomqvist.

- Olen iloinen, että voimme vihdoin korottaa matalimpia eläkkeitä ja että takuueläkkeen ja pienimpien kansaneläkkeiden varassa elävien tilanne paranee. Tärkeää on myös, että korotamme lapsilisän yksinhuoltajakorotusta ja että työtuloverotus laskee erityisesti matala- ja keskituloisilla, sanoo Henriksson.

- Budjetissa on myös paljon muuta hyvää. Vaasan keskussairaala saa sille luvatun miljoonan, Hanko-Hyvinkää junarata sähköistetään vihdoin ja Vaasa-Seinäjoki-radan parantamiseen kohdistetaan resursseja. Kaikki nämä ovat tärkeitä panostuksia, sanoo Henriksson.   

- Talousarvioehdotuksessa on myös maataloudelle luvassa useita lisäpanostuksia. Biokaasuohjelmaa tullaan viemään eteenpäin ja ympäristökorvauksiin ja luonnonhaittakorvauksiin kohdennetaan lisäresursseja. Nämä ovat tarpeellisia kestävän kotimaisen maataloustuotannon kannalta, mutta ne auttavat myös saavuttamaan ilmastotavoitteemme, sanoo Blomqvist, joka samalla lisää, että sovitut kannustimet vaihtaa kiinteistöjen öljylämmitys toiseen lämmitysmuotoon ovat tärkeitä. Budjettiin sisältyy useita merkittäviä panostuksia ilmastoon ja luontoon. 

- Oikeusministerinä tuntuu hienolta saada uudistaa käräjäoikeuksiamme niin, että niihin hankittavat laitteet mahdollistavat kuulemisten digitaalisen taltioinnin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että todistaja ei joudu hovioikeudessa toistamaan käräjäoikeudessa kertomaansa, vaan hovioikeus voi ottaa todistelun vastaan tallenteesta. Tämä on on suuri uudistus, joka toivottavasti säästää sekä aikaa että kärsimystä. Kokemuksista kertominen moneen otteeseen voi olla erittäin traumaattista rikosuhrille, Henriksson toteaa.

- On myös tärkeää että panostamme niin poliiseihin, syyttäjiin kuin tuomioistuimiin. Olemme myös päättäneet panostaa puolustukseen ja työtä hävittäjäkoneiden korvaamiseksi jatketaan. On äärimmäisen tärkeää, että Suomen puolustus on uskottavalla tasolla pitkälle tulevaisuuteen, Henriksson linjaa.

- RKP on aina politiikassaan nostanut esille kansainvälisen vastuumme. Olen iloinen siitä, että kehitysapua nyt korotetaan noin 100 miljoonalla eurolla samalla, kun myös pakolaiskiintiötä nostetaan, ministeri Blomqvist sanoo. Päätöksemme kohdistaa lisäresursseja oleskelulupahakemusten hyvään ja sujuvaan käsittelyyn on myös tärkeä.

 
Thomas Blomqvist ja Anna-Maja Henriksson

Suomen on annettava apua globaaliin rokotustyöhön

Ruotsalainen eduskuntaryhmä on tänään jättänyt talousarvioaloitteen rokotteiden saatavuuden parantamiseksi kehitysmaissa tukemalla maailmanlaajuista rokotusliittoumaa GAVI:a, joka on maailman suurin rokotteiden ostaja.
Veronica Rehn-Kivi
eilen klo 14:52

Norrback peräänkuuluttaa suurempaa valinnanvapautta opiskelijaruokailuun

Norrback peräänkuuluttaa suurempaa valinnanvapautta opiskelijaruokailuun
Anders Norrback
17.10.2019 klo 16:26

Tasa-arvotyö tarvitsee voimakkaita toimia

Thomas Blomqvist
10.10.2019 klo 13:31

Perhevapaauudistus, nopeammat työluvat ja investoineille verohelpotuksia

Adlercreutz vaatii ripeitä toimia työllisyysasteen nostamiseksi:
Anders Adlercreutz
08.10.2019 klo 13:00

Pessimismiin ei tarvetta

Joakim Strand
01.10.2019 klo 15:00

Tarvitaan tulevaisuusinvestointeja

Hallituksen panostukset ihmisten osaamiseen ovat tervetulleita, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo.
Thomas Blomqvist
29.09.2019 klo 14:24

Eduskunnan rokoteryhmän asiantuntijakokouksessa painotettiin rokotteiden kansanterveydellistä vaikuttavuutta

Rokoteryhmän puheenjohtaja ja perustaja Veronica Rehn-Kivi (Rkp) iloitsee määrärahojen lisäämisestä ensi vuoden talousarvioon
Veronica Rehn-Kivi
25.09.2019 klo 13:11

Yhteisiin uhkiin on vastattava yhdessä

Yhteisiin uhkiin on vastattava yhdessä. Maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan kansainvälisiä toimia, painottaa ryhmäjohtaja Anders Adlercreutz (RKP) eduskunnan keskustelussa torstaina Suomen panostuksista turvallisuussektorin yhteistyöhön Irakissa.
Anders Adlercreutz
19.09.2019 klo 18:04

Ryhmäpuheenvuorot

Vuoden 2020 talousarvioesityksen ja julkisen talouden suunnitelman lähetekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoro 8.10.2019, Ruotsalainen eduskuntaryhmä, Anders Adlercreutz
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
08.10.2019 klo 13:00

Välikysymys hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta

Ryhmäpuheenvuoro 1.10.2019, ruotsalainen eduskuntaryhmä, Joakim Strand
Ruotsalainen edsukuntaryhmä
01.10.2019 klo 15:00

Lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta Suomen osallistumisen jatkamisesta turvallisuussektorin koulutusyhteistyössä Irakissa

Ryhmäpuheenvuoro 19.9.2019, ruotsalainen eduskuntaryhmä, Anders Adlercreutz
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
19.09.2019 klo 18:02

Rinteen hallituksen hallitusohjelma

Ryhmäpuheenvuoro, Anders Adlercreutz, Ruotsalainen eduskuntaryhmä 11.6.2019
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
11.06.2019 klo 21:10

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän vastaukset hallitustunnustelijan kysymyksiin 30.4.2019

Ruotsalainen eduskuntaryhmä
30.04.2019 klo 10:45

Palautekeskustelu valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 2. osasta, 4.3.2019

Ryhmäpuheenvuoro, Veronica Rehn-Kivi
Veronica Rehn-Kivi
04.03.2019 klo 12:59

Välikysymys vanhusten hoidon tilasta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anna-Maja Henriksson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
06.02.2019 klo 15:00

Lähetekeskustelu valtioneuvoston valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelua koskevasta selonteosta

Ryhmäpuheenvuoro, Mats Löfström
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
31.01.2019 klo 17:55

Eettistä tietopolitiikkaa tekoälyn aikakaudella-selonteko

Lähetekeskustelu/remissdebatt 13.12.2018.   Ed. Stefan Wallin
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
13.12.2018 klo 17:31

Ajankohtaiskeskustelu EU:n tulevasta kehityksestä

Ryhmäpuheenvuoro 12.12.2018, Eva Biaudet
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
12.12.2018 klo 14:39