Budjetti, joka luo tulevaisuudenuskoa!

17.09.2019 klo 20:04

 

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist ovat tyytyväisiä talousarvioesitykseen, josta Rinteen hallitus on tänään päässyt sopuun. 

- Suomella on kaikki edellytykset menestyä tulevaisuudessa. Nyt koulusta ja koulutuksesta säästäminen on loppu. Tämä hallitus pitää koulutuslupauksensa ja panostaa nyt koko opintopolkuun, varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan ja perusopetukseen suunnataan lisää resursseja niin kuin myös lukioihin, ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, Henriksson iloitsee. 

- Hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 75 prosentiin ja työllisten määrän lisääminen vähintään 60 000 henkilöllä on erittäin keskeinen, jotta hyvinvointiyhteiskuntamme voi kehittyä. Siksi työllisyyden edistämistä koskevat toimet ovat tärkeitä. Yhtälailla tärkeitä ovat myös hallituksen linjaukset edistää investointeja sekä panostukset tutkimukseen ja kehitykseen. Hallitus tulee tekemään yrittäjyysstrategian, paikallisen sopimisen vahvistamiseksi tehdään töitä ja myös mielenterveysstrategia on mukana toimenpiteissä. Kaikki tämä on sellaista, minkä puolesta RKP on pitkään puhunut, toteaa Henriksson. 

– Monille yrityksille työvoimapula on kaikista suurin ongelma. Jotta yritykset joustavammin voisivat rekrytoida ulkomaista työvoimaa, tulee työntekijöiden oleskelulupahakemusten käsittelyajan jatkossa olla korkeintaan yksi kuukausi. Lisäksi ulkomaalaiset opiskelijat saavat mahdollisuuden jäädä Suomeen valmistumisen jälkeen. Tämä on tärkeää työllisyysasteen parantamisen kannalta, sanoo Blomqvist.

- Olen iloinen, että voimme vihdoin korottaa matalimpia eläkkeitä ja että takuueläkkeen ja pienimpien kansaneläkkeiden varassa elävien tilanne paranee. Tärkeää on myös, että korotamme lapsilisän yksinhuoltajakorotusta ja että työtuloverotus laskee erityisesti matala- ja keskituloisilla, sanoo Henriksson.

- Budjetissa on myös paljon muuta hyvää. Vaasan keskussairaala saa sille luvatun miljoonan, Hanko-Hyvinkää junarata sähköistetään vihdoin ja Vaasa-Seinäjoki-radan parantamiseen kohdistetaan resursseja. Kaikki nämä ovat tärkeitä panostuksia, sanoo Henriksson.   

- Talousarvioehdotuksessa on myös maataloudelle luvassa useita lisäpanostuksia. Biokaasuohjelmaa tullaan viemään eteenpäin ja ympäristökorvauksiin ja luonnonhaittakorvauksiin kohdennetaan lisäresursseja. Nämä ovat tarpeellisia kestävän kotimaisen maataloustuotannon kannalta, mutta ne auttavat myös saavuttamaan ilmastotavoitteemme, sanoo Blomqvist, joka samalla lisää, että sovitut kannustimet vaihtaa kiinteistöjen öljylämmitys toiseen lämmitysmuotoon ovat tärkeitä. Budjettiin sisältyy useita merkittäviä panostuksia ilmastoon ja luontoon. 

- Oikeusministerinä tuntuu hienolta saada uudistaa käräjäoikeuksiamme niin, että niihin hankittavat laitteet mahdollistavat kuulemisten digitaalisen taltioinnin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että todistaja ei joudu hovioikeudessa toistamaan käräjäoikeudessa kertomaansa, vaan hovioikeus voi ottaa todistelun vastaan tallenteesta. Tämä on on suuri uudistus, joka toivottavasti säästää sekä aikaa että kärsimystä. Kokemuksista kertominen moneen otteeseen voi olla erittäin traumaattista rikosuhrille, Henriksson toteaa.

- On myös tärkeää että panostamme niin poliiseihin, syyttäjiin kuin tuomioistuimiin. Olemme myös päättäneet panostaa puolustukseen ja työtä hävittäjäkoneiden korvaamiseksi jatketaan. On äärimmäisen tärkeää, että Suomen puolustus on uskottavalla tasolla pitkälle tulevaisuuteen, Henriksson linjaa.

- RKP on aina politiikassaan nostanut esille kansainvälisen vastuumme. Olen iloinen siitä, että kehitysapua nyt korotetaan noin 100 miljoonalla eurolla samalla, kun myös pakolaiskiintiötä nostetaan, ministeri Blomqvist sanoo. Päätöksemme kohdistaa lisäresursseja oleskelulupahakemusten hyvään ja sujuvaan käsittelyyn on myös tärkeä.

 
Thomas Blomqvist ja Anna-Maja Henriksson

Tervetulleita panostuksia lapsiin ja nuoriin neljännessä lisätalousarviossa

Hallitus esitteli tiistai-iltana yhteensä 5,5 miljardin euron lisätalousarvion.
Veronica Rehn-Kivi
eilen klo 14:39

Lisää raiteita pääkaupunkiseudulle on tärkeä ilmastoteko

Hallituksen eilen esittelemä historiallinen lisätalousarvio sisältää huomattavia infrastruktuurihankkeiden muodossa olevia elvytystoimenpiteitä.
Anna-Maja Henriksson
eilen klo 14:36

Ilmasto ja yritykset kiittävät lisäbudjetin panostuksista

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on tyytyväinen hallituksen neljännen lisätalousarvion panostuksiin.
Anders Adlercreutz
02.06.2020 klo 19:52

Bergqvist on tyytyväinen Paraistenväylälle osoitetusta 0,5 miljoonasta

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) on erittäin iloinen siitä, että Paraistenväylä on niiden liikennehankkeiden listalla, joille hallitus tänään on myöntänyt rahaa. Neljännen lisäbudjetin puitteissa E18-moottoritien ja Kirjalansalmen sillan välisen uuden tien suunnitteluun on varattu 500 000 euroa. 
Sandra Bergqvist
02.06.2020 klo 19:50

Oman aikansa lisätalousarvio

Hallitus päätti tänään neljännestä lisätalousarviosta. Ministeri Thomas Blomqvistin mukaan lisätalousarvio antaa tulevaisuudenuskoa ja on samalla askel oikeaan suuntaan kun Suomea viedään taloudellisesti ulos koronakriisistä.
Thomas Blomqvist
02.06.2020 klo 19:49

Kantatie 68 ja Lagmansgårdenin uudisrakennus saavat tukea lisätalousarviossa

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen niihin panostuksiin, jotka hallituksen lisätalousarvio tuo Pohjanmaalle.
Anna-Maja Henriksson
02.06.2020 klo 19:45

Kotihoidon työntekijöiden pysäköinti helpottuu

Pysäköinti kotihoidon tai vastaavien palveluiden työntekijöille helpottuu tästä päivästä alkaen. Uudet määräykset astuvat voimaan 1.6.2020 uuden tieliikennelain yhteydessä.
Veronica Rehn-Kivi
01.06.2020 klo 12:15

Löfström ja Bergqvist vaativat kansainvälistä ratkaisua eristyneille merenkulkijoille

Arviolta noin sata suomalaista miehistön jäsentä ovat jääneet eristetyksi ympäri maailmaa, niin Amerikassa kuin Aasiassa, ulkomaisen lipun alla purjehtiviin aluksiin, joiden koronakriisin seurauksena eivät saa käydä satamissa.
Sandra Bergqvist ja Mats Löfström
28.05.2020 klo 12:57

Ravintolat ja kahvilat voidaan taas avata!

Eduskunta hyväksyi tänään 171 miljoonan euron suuruisen tukipaketin ravitsemisyritysten uudelleentyöllistämisen tukemiseksi sekä toiminnan rajoitusten hyvittämiseksi.
Veronica Rehn-Kivi
26.05.2020 klo 20:04

Hienoa, että hallitus helpottaa tilojen ahdinkoa lainojen valtiontakauksella

Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) iloitsee, että hallitus on tänään päättänyt helpottaa tilojen ahdinkoa lainojen valtiontakauksella.
Anders Norrback
20.05.2020 klo 15:30

Ryhmäpuheenvuorot

Valtioneuvoston selonteko EU:n taisteluosaston valmiusvuorosta 1.7.–31.12.2020

Ryhmäpuheenvuoro 6.5.2020, Eva Biaudet, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
06.05.2020 klo 18:00

Valtioneuvoston asetus valmiuslain 86, 88, 93 ja 94 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käytön jatkamisesta

Ryhmäpuheenvuoro, edustaja Anders Adlercreutz. Puhe on kaksikielinen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
06.05.2020 klo 14:58

Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2021–2024

Ryhmäpuheenvuoro 21.4.2020, Veronica Rehn-Kivi, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.04.2020 klo 15:00

Lähetekeskustelu valmiuslaki 17.3.2020

Ryhmäpuheenvuoro, Anders Adlercreutz, Svenska riksdagsgruppen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.03.2020 klo 18:00

Valtiopäivien avauskeskustelu 11.2.2020

Ryhmäpuheenvuoro, Anders Adlercreutz, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
11.02.2020 klo 15:00

Välikysymyskeskustelu, al-Hol

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Eva Biaudet
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.12.2019 klo 15:00

Talousarvion palautekeskustelu

Ryhmäpuheen pitäjä ryhmäpuheenjohtaja Anders Adlercreutz.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.12.2019 klo 11:00

Valtioneuvoston tiedonanto hallituksen ohjelmasta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
16.12.2019 klo 13:00

Lähetekeskustelu rintamalisän korottamisesta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä ryhmäpuheenjohtaja Anders Adlercreutz
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
04.12.2019 klo 15:00

Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2020–2023

Ryhmäpuheenvuoro 26.11.2019, Veronica Rehn-Kivi
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
26.11.2019 klo 14:59