Unkarin on aika ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyys

30.10.2023 klo 07:56
Viime viikolla eurooppaministerit kokoontuivat Luxemburgiin. Kokouksessa Suomea edusti eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz.

Kokouksen alla julkaistiin uutinen siitä, että Turkin presidentti Erdoğan siirsi Ruotsin Nato-hakemuksen parlamentin ratifioitavaksi. Ainoastaan Turkki ja Unkari eivät ole vielä hyväksyneet Ruotsin jäsenyyshakemusta liittyä puolustusliittoon.

 
– Käytin neuvostokokouksessa tilaisuutta hyväkseni ja muistutin paikan päällä ollutta unkarilaista kollegaani siitä, että nyt on aika kiirehtiä, ellei Unkari halua olla viimeinen maa, joka hyväksyy Ruotsin jäsenyyden, Adlecreutz sanoo.
 
Ruotsin Nato-jäsenyyden edistäminen on tällä hetkellä Suomen tärkein yksittäinen turvallisuuspoliittinen kysymys.
 
– Suomen Nato-jäsenyys on täydellinen vasta siinä vaiheessa, kun myös läheisin kumppanimme Ruotsi on liittynyt puolustusliittoon.
 
Kokouksessa keskusteltiin myös mm. EU:n laajentumisesta. Adlercreutz painotti keskustelussa sitä, että laajentumiseen liittyvät prosessit tulee toimeenpanna huolellisesti ja ne on vietävä loppuun siten, että kaikki avoinna olevat kysymykset ratkaistaan.
 
– Kysymys ei ole siitä, tuleeko EU laajentumaan, vaan siitä milloin tämä tapahtuu. Olemme nähneet, kuinka EU:n rajavyöhykkeellä olevat maat elävät Venäjän jatkuvan uhan alla. Siksi voidaan syystäkin todeta, että EU:n laajentuminen on mitä suuremmassa määrin myös turvallisuuspoliittinen kysymys.

 
Anders Adlercreutz
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri