Kuluttajien sähkötuki on kotitalouksille tärkeä

25.01.2023 klo 14:13
Thomas Blomqvist on ollut mukana ministerityöryhmässä, joka sopi kotitalouksien, joilla on ylisuuret sähkölaskut, tukien esityksestä. Ehdotus vaatii vielä joitain teknisiä säätöjä ja hienosäätöä, mutta se annetaan eduskunnalle jo ensi viikon alussa.

– Monet ovat täysin yllättäen ja itsestään riippumattomista syistä joutuneet kokemaan sähkölämmitteisen talonsa kustannusten nousevan pilviin. Oli tärkeää, että keksimme ratkaisun, joka auttaa ihmisiä, joilla on vaikeuksia, koska sähkölaskut ovat nousseet rajusti ja monilla jopa moninkertaistuneet, sanoo ministeri Thomas Blomqvist.

– Siitä vallitsee laaja poliittinen yksimielisyys, että tätä on välttämätöntä tehdä, jotta kotitaloudet voivat maksaa sähkölaskunsa ylipäätään tänä talvena. Tuen mahdollisimman oikeudenmukaisessa muodostumisessa oli monia haasteita, jotta voidaan varmistaa, että tuki sisältää edelleen energiansäästöön kannustavia elementtejä, jotta sähköntuotantomme kokonaisuutena on riittävää ja selviää talvesta keskeytyksettä, ministeri Blomqvist sanoo.

- Ehdotamme suoran sähkötuen lisäksi, että sähkönkuluttajat saisivat pidemmän maksuajan laskuihinsa. Tällä tasoitetaan kustannuksia kesälle, kun sähkölasku on pienempi. Tämä voi olla tärkeä osa kokonaisuutta, Thomas Blomqvist sanoo.

- Uusi suora sähkötuki vähennetään suoraan, ilman hakemusta, laskusta ja lasketaan marras-joulukuun kulutuksen perusteella. Se on lisäys aikaisempiin päätöksiin siitä, että sähkökustannuksista voi tehdä vähennyksen samalla tavalla kuin kotitalousvähennyksen tai vaihtoehtoisesti hakea tukea Kansaneläkelaitokselta. Nyt meillä on kokonaisuus, joka varmistaa, ettei kenellekään koidu liikaa ongelmia, kun talven sähkölaskut on maksettava muutaman kuukauden kuluessa, Thomas Blomqvist sanoo.
 

Thomas Blomqvist
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri