On tärkeää turvata pohjoismainen näkökulma kaikissa tilanteissa

28.06.2022 klo 13:41
Pohjoismaiset yhteistyöministerit ovat tänään antaneet yhteisen lausuman, jossa he korostavat pohjoismaisen näkökulman turvaamisen tärkeyttä.

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa käynnissä olevaa tärkeää pohjoismaista yhteistyötä huoltovarmuuden ja valmiuden kehittämiseksi. Työ alkoi Suomen puheenjohtajuuskaudella Pohjoismaiden ministerineuvostossa viime vuonna ja jatkuu nyt Norjan johdolla.
 
– Olen erittäin iloinen, että Suomen aloite yhteistyön kehittämisestä valmiuskysymyksissä on otettu niin hyvin vastaan. Työ yhteistyömme vahvistamiseksi kriisiaikoina on erittäin aktiivista, sekä ministerineuvoston puitteissa että sen ulkopuolella. Jokainen sektori on vastuussa oman vastuualueensa työstä, mutta meillä yhteistyöministereillä on tärkeä rooli pohjoismaisen ulottuvuuden korostamisessa kaikissa tilanteissa ja kokonaisuuden huomioimisessa, Blomqvist toteaa.
 
Viimeaikaiset kriisit ovat korostaneet pohjoismaisen yhteistyön tarvetta ja tärkeyttä. Sekä koronapandemia, että Euroopan muuttunut turvallisuuspoliittinen tilanne ovat korostaneet pohjoismaisen yhteistyön merkitystä.
 
– Koronapandemia toi esiin haasteita pohjoismaisessa yhteistyössä, ja näistä kokemuksista on meidän otettava opiksi. Tämä oli prioriteetti myös viime vuoden puheenjohtajakaudellamme. Tavoitteemme, missä Pohjoismaat ovat maailman integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä pysyy ennallaan, ja jatkamme määrätietoista työtä sen eteen, Blomqvist sanoo.
 
– Kevään turvallisuuspoliittisesti haastavana aikana olemme nähneet pohjoismaisen yhteistyön vahvuuden, sillä maamme ovat koordinoineet ja tehneet erittäin tiivistä yhteistyötä. Pohjoismaista yhteistyötä kohtaan on suuri kiinnostus ja vahva poliittinen tuki. Meillä on nyt tilaisuus vahvistaa ja kehittää yhteistyötämme entuudestaan. Sitä meidän on hyödynnettävä, Blomqvist

Thomas Blomqvist
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri