Voitto tasa-arvolle ja maamme naisille ja tytöille.

27.06.2022 klo 19:39
Eduskunta on tänään hyväksynyt seksuaalirikoslainsäädännön historiallisen uudistuksen.

Eduskunta on tänään toisessa käsittelyssään hyväksynyt hallituksen historiallisen lakiesityksen seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudistusta on valmisteltu oikeusministeriössä RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin johdolla ja keskeisin muutos on, että raiskauksen määritelmä muuttuu suostumusperusteiseksi.

-Tämä on ilon päivä. Minulle oikeusministerinä seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus on ollut suurin ja tärkein hanke saada maaliin tämän hallituskauden aikana. Seksuaalirikokset ovat eräitä vakavimmista rikoksista, jotka loukkaavat ihmisen koskemattomuuden herkimpiä osia.  Rikoksen uhriksi joutuneista moni kärsii läpi elämänsä. Siksi pidän erittäin tärkeänä, että me tämän uudistuksen myötä parannamme näiden vakavien rikosten uhrien asemaa. Ja varmistamme samalla, että näihin rikoksiin syyllistyviä rangaistaan ankarammin, Henriksson sanoo. 

Myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset ankaroituvat uudistuksen myötä.

-Uudistuksen avulla pystymme paremmin suojelemaan lapsia. Keskeisintä on, että lapsi ei koskaan voi antaa suostumusta seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa, Henriksson sanoo.

Uudistus sisältää lukuisia suurempia muutoksia, jotka parantavat rikoksen uhrin asemaa ja merkitsevät merkittävää muutosta seksuaalirikoksia koskevaan ajattelutapaan. Myös muiden seksuaalirikosten osalta vapaaehtoisuuden puute on jatkossa keskeinen.

-Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden tulee olla koskematon. Jatkossa seksuaaliseen ahdisteluun voisi syyllistyä muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla. Lisäksi toista esittävän seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen tulee myös erikseen rangaistavaksi. Näillä ja muilla uusilla säännöksillä voidaan puuttua tehokkaammin myös internetissä ja sähköisellä viestinnällä tehtyihin seksuaalisiin loukkauksiin, Henriksson jatkaa.

- Monet ihmiset ovat tehneet pitkään ja hartaasti töitä tämän uudistuksen toteuttamiseksi. Haluan kiittää heitä kaikkia. Yhdessä olemme nyt saaneet aikaan uudistuksen, jota voidaan pitää sukupuolten välisen tasa-arvon ja ennen kaikkea kaikkien maamme naisten ja tyttöjen voittona, Henriksson sanoo.

Anna-Maja Henriksson
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri