Pyörät pyörimään

14.06.2020 klo 07:11
Pari vuotta sitten ilmestyneen ”Pohjalaasuuren käsikirjan” mukaan yritteliäs elämänasenne on pohjalaisuuden parasta perintöä nykypäivänä.

Sitä tarvitaan nyt koronakriisin keskellä, kun maailmanlaajuinen pandemia aiheuttaa ihmisten ja yritysten taloudelle suuria haasteita. Hallitus on jo aikaisemmin todennut, että turhien konkurssien välttäminen on tärkeää, ja siksi olemme tukeneet yrityksiä.

Hallitus päätti viime viikolla vuoden neljännessä, historiallisen suuressa 5,5 miljardin euron lisätalousarviossa panostaa niin talouden pyörien pyörittämiseen, koulutukseen, kuin lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Kun yritykset voivat hyvin ja ihmiset pääsevät töihin on yhteiskunnalla paremmat edellytykset ratkaista muita haasteita.

Muistan 90-luvun laman, kun nuorena pankkijuristina päivittäin käsittelin silloisen talouskriisin ihmisille aiheuttamia ongelmia. Koko koronakriisin ajan olen painottanut, että silloin tehtyjä virheitä ei saa toistaa. Lasten ja nuorten tulevaisuudesta ei pidä säästää. Siksi hallitus laittaa tässä lisätalousarviossa lapset ja nuoret keskiöön. Se on hieno päätös. Lisäsimme myös korkeakoulujen aloituspaikkojen määrää yhteensä 4 800 paikalla ja panostimme opiskelijoiden hyvinvointiin. Tulevaisuus saa siis tukea kaikilla opinasteilla. 

Talouden osalta hallitus esitteli laajan elvytyspaketin, jossa muun muassa Pohjanmaalle myönnettiin monta tärkeää infrahanketta. Toimenpiteiden joukossa on Kolpin rautatiesillan uusiminen ja ohituskaistojen sunnittelu valtatie 8:n Vaasa-Kokkola –välille. Olen myös iloinen, että pystyimme myöntämään puoli miljoonaa euroa suunnittelurahaa GigaVaasa- alueelle. Sillä on valtava potentiaali toimia moottorina tulevaisuuden investoinneille, ja alue on tärkeää kytkeä sujuvasti olemassa olevaan infrastruktuuriin.

Torstaina saimme hallituksen kanssa neuvoteltua rajojen avaamisesta. Norjaan, Tanskaan ja Islantiin sekä Baltiaan pääsee nyt matkustamaan ja sieltä voi matkustaa Suomeen ilman karanteenia. Ruotsin osalta tautitilanne ei vielä mahdollista rajan täydellistä avaamista, mutta kevensimme rajoituksia siten, että omalla veneellä voi matkustaa Ruotsiin. Sieltä, kuin myös muualta, saa tulla Suomeen, mikäli täällä on kesämökki tai muu asunto. Myös sukulaisuus- tai seurustelusuhde antavat mahdollisuuden tulla Suomeen. Työmatkaliikenne Suomen ja Ruotsin välillä on edelleen sallittua, ja Suomen kansalaisilla on tietysti aina oikeus tulla Suomeen ja matkustaa täältä pois.

Suomen ja Ruotsin väliset ystävyys- ja kauppasuhteet ovat meille tärkeitä. Tilannetta Ruotsin osalta tarkastellaan jatkuvasti, ja niin pian kuin mahdollista pitäisi voida sallia myös Vaasa-Uumaja –liikenne täysimääräisesti.

Kesä on nyt ovella ja monien kesälomasuunnitelmat ehkä helpottuivat näiden päätösten myötä. Rajoituksen purkaminen on mahdollista siksi, että olemme onnistuneet hyvin koronan vastaisessa taistelussa. Suositus on edelleen keskittyä tänä kesänä lomailuun kotimaassa. Ne, joilla on mökki, voivat hyvillä mielin viettää kesänsä siellä. Suomessa on myös paljon hienoja vierailukohteita, jotka ottavat ilomielin lomalaisia vastaan. Itse keskityn mökkeilyyn, jahka työtilanne sallii.

Tällaista historiallista ja kummallista kevättä en toivo Suomen koskaan kokevan uudelleen. Kesä tulee nyt sopivana hetkenä ja tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua ja pohtia tulevaa. Se tulee tarpeeseen.

Anna-Maja Henriksson
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri