Bergqvist vaatii toimenpiteitä uhanalaisen haahkan suojaamiseksi

12.06.2020 klo 14:06
Haahkakanta on viimeisen 20 vuoden aikana taantunut Suomessa.

Tämä on kehitys, jonka uskotaan olevan yhteydessä kasvavaan merikotkakantaan. Kirjallisessa kysymyksessä, jonka kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) ym. tänään jätti hallitukselle, Bergqvist vaatii toimenpiteitä erittäin uhanalaisen haahkan suojaamiseksi. Muita allekirjoittajia ovat Mikko Ollikainen (RKP), Anders Norrback (RKP) ja Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström.

 
Samanaikaisesti kun merikotkakanta on kasvanut, haahkakanta on vähentynyt voimakkaasti. Raporttien mukaan, yksi pääsyistä haahkakannan vähentymiseen on, että yhä useampi haahka joutuu merikotkien ja pienpetojen saaliiksi.

- Yhden lajin suojeleminen voi aiheuttaa suuria ongelmia toiselle lajille. Tarvitsemme laajempaa kokonaisvaltaista ajattelua, jos haluamme säilyttää luonnon monimuotoisuuden, Bergqvist sanoo.
 
Pesimäkauden aikana erityisesti naarashaahkat ja poikaset joutuvat merikotkien saaliiksi. Tämän oletetaan vaikuttavan kannan sukupuolijakaumaan, mikä vaikeuttaa edelleen kannan kasvua. On arvioitu, että jopa 70% kannasta koostuu koirashaahkoista.

- Nyt keväällä, olen itse läheltä nähnyt koiras- ja naarashaahkojen vakavan epätasopainon. Sama pätee merikotkien jatkuvaan läsnäoloon, myös sisäsaaristossa. Haahkakannan tila on erittäin vakava, Bergqvist sanoo. 

 
Sandra Bergqvist
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uusimaa
RKP, Vaasan vaalipiiri