Nuorten poikien syrjäytyminen tulee ottaa tosissaan

07.06.2018 klo 17:03
RKP:n kansanedustajat Anders Adlercreutz ja Thomas Blomqvist peräänkuuluttavat toimia poikien ja nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Noin viisi prosenttia 15–29-vuotiaista nuorista ovat syrjäytyneitä. Kaksi kolmasosaa tästä ryhmästä on poikia. Syrjäytymisen syyt ovat moninaiset ja esimerkiksi vaikeat perhesuhteet, oppimisvaikeudet ja kiusaaminen ovat riskitekijöitä. Näistä voi puhjeta mielenterveysongelmia, jotka voivat johtaa opintojen katkeamiseen ja työttömyyteen. Ilman työtä on vaikea elättää itseään tai suunnitella tulevaisuutta.

RKP:n kansanedustajat Anders Adlercreutz ja Thomas Blomqvist peräänkuuluttavat toimia poikien ja nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

 

– Syrjäytyminen voi alkaa jo peruskoulussa ja yksinäisyys on tässä merkittävä tekijä. Yhteisöllisyyden tunne on tärkeä kasvavalle nuorelle ja ystävien puute tai ulkopuolisuuden tunne voi johtaa negatiiviseen kierteeseen josta on vaikea irrottautua. Islanti on panostanut koulujen iltapäivätoimintaan ja ottanut käyttöön ns. harrastuskortin, jolla saa alennusta harrastustoiminnasta. Suomessa tullaan ensi vuodesta alkaen tarjota, yläkoululaisille Harratuspassi-mobiiliappia. Tämä on tervetullut avaus, mutta se tulisi ehdottomasti ottaa käyttöön myös alakoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Mahdollistamalla mielekäs harrastustoiminta kaikille voimme ehkäistä syrjäytymistä, Anders Adlercreutz sanoo.

 

Yhteiskunnan maskuliinisilla normeilla on merkittävä vaikutus poikien kehitykseen, asenteisiin ja käyttäytymiseen. Tämä vaikuttaa sekä miesten että naisten kokemaan epätasa-arvoon. Maskuliinisen normikäyttäytymisen murtamiseksi tutkimukset painottavat sitä, että poikia ja miehiä tulee ottaa mukaan tasa-arvotyöhön. Tärkeitä ovat myös väkivaltakäyttäytymistä ehkäisevät toimet.

 

– Syrjäytymisen ehkäisemiseksi tarvitaan panostuksia tasa-arvokasvatukseen, varhaiskasvatukseen, kouluun ja koulutukseen. Monelle nuorelle peruskoulun loppuminen on herkkä ajanjakso elämässä ja matala koulutustaso voi suurentaa syrjäytymisen riskiä. Syrjäytyminen ja ulkopuolisuus ovat ensi kädessä henkilökohtainen tragedia, mutta sen lisäksi ne ovat merkittäviä yhteiskunnallisia ongelmia. Syrjäytymisen ehkäisemiseksi on äärimmäisen tärkeää, että yhteiskunta ryhtyy toimiin mahdollisimman aikaisin, Thomas Blomqvist sanoo.

 

Ruotsalainen kansanpuolue järjesti yhdessä RKP:n naisjärjestön kanssa seminaarin eduskunnan Kansalaisinfossa torstaina. Seminaarissa keskusteltiin toimista, joilla voisi ehkäistä poikien ja nuorten miesten syrjäytymistä
Anders Adlercreutz ja Thomas Blomqvist
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri
RKP, Helsingin vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Vaasan vaalipiiri
RKP, Uudenmaan vaalipiiri
Ahvenanmaan kansanedustaja, Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiri